Начало Пътеки Маршрути Лакатник
Лакатник
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 26 Април 2008 15:23    Печат

Изходна точка: с.Гара Лакатник
Дължина: 12,00км
Денивелация (изкачване): 450м
Продължителност: 2ч (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: Около 0,5 - 1л, в топли дни може и повече. В края на изкачването има чешма. 
Храна: Маршрутът е кратък, така че може и да не носите храна.
Терен: 
- асфалт - 9,0км
- черни пътища - 0,7км
- пътеки - 2,3км

Таблица на маршрута
GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут

Село Гара Лакатник се намира в Искърското дефиле, на около 60км от София. Начините да стигнете дотам са два - с автомобил или с влак. Началната точка на маршрута е автомобилния паркинг на главния път за Мездра, намиращ се точно под надвесените над пътя скали преди моста над реката и отбивката към самото село, което се намира вдясно от пътя. Това ще рече, че когато идвате откъм София с кола, няма нужда да влизате в селото, а ако сте с влак, ще трябва от гарата да минете през него, по моста над реката и да се върнете 500м назад по пътя до споменатия паркинг, който е достатъчно голям, за да го разпознаете.




Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.


В скалите над Гара Лакатник има популярни обекти за пещерняците и катерачите, но се оказа, че има и много технични пътеки, които не бива да останат незнайни за любителите на трудни терени. Затова и настоящият маршрут е насочен към една точно определена група колоездачи, които биха намерили не само смисъл да "бият" 120км път за 12км каране, но и известно опиянение от това кратко кръгче сред скалите. 

Нека ви предупредя от самото начало: пътеката е трудна! Теренът е разнообразен, предимно каменист и скалист, а техничните участъци са много и различни - каменни стъпала с различна височина, както единични, така и групирани в цели "стълбища", трудни серпентини, тесни участъци с пропаст от едната страна - това излиза извън представите за обикновено ХС каране. Посоченото по-горе ниво на техничност не е случайно, но на практика то се отнася за случаите, когато се опитвате да минете абсолютно всички препятствия по пътеката. Ако си спестите  3-4 от тях, може да дръпнете "плъзгача" някъде около границата между червения и черния цвят, но във всички случаи се пригответе за предизвикателно спускане, вземете по-стабилна защитна екипировка, поне наколенки, и моля ви, не поемайте излишни рискове, за да стигнете до долу живи и здрави! 

Пътеката започва от един паметник, издигнат на върха на скалите, до който има асфалтиран път. Изкачването дотам е все по него в продължение на почти 8км (до една махала на с.Миланово), следват още около 2км спускане до паметника и 2км неподправено удоволствие по пътеката. От същото място започва и още една пътека, която все още не съм проучил, но вероятно и тя би предложила подобни емоции. От казаното дотук някои от вас може би вече са успели да направят две бързи сметки: 1) ако не ви мързи да карате нагоре, можете да направите две качвания до паметника и да осмислите още по-добре пътя до Лакатник и обратно; 2) ако успеете да си намерите превозно средсто и шофьор, който да е съгласен да го кара нагоре-надолу, можете да си устроите същинско "пиршество" от технични спускания... Ех, размечтах се!  

Маршрутът е достъпен за каране  през почти всички месеци, тъй като по-голямата част от него е по асфалт, а по пътеката има много малко участъци, които биха могли да се разкалят. Дори след поредица от дъждовни дни е достатъчно съвсем малко време, за да поизсъхнат скалите и готово! Сняг също не се задържа дълго.

Накрая искам да ви препоръчам горещо да не стъпвате в кръчмата, носеща името "Пещерата", която се намира точно срещу паркинга, служещ за начало и край на маршрута. Не правете и грешката да спрете дори и за кратко с колела или кола в пространството пред нея - иначе може да се запознаете с негостоприемния съдържател на това заведение и да научите, че у нас се срещат хора, каквито всъщност не бихте искали да срещате изобщо. Ако се чудите какъв е този изблик на лошотия у мен, веднага ще ви обясня - въпросният човек се отнесе крайно невъзпитано и грубо към нас, без да сме предизвикали с нищо подобна реакция - ако искате да оставите парите си при такъв индивид, ваша си работа. Аз със сигурност няма да стъпя там, докато не се смени собственикът (тогава, разбира се, с удоволствие ще премахна и настоящия абзац).

Снимки: Любомир Ботушаров, Петър Савов

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 26 Януари 2009 17:25 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори