Начало Пътеки Маршрути Панчарево
Панчарево
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 20 Август 2005 21:40    Печат


Снимки: Иван Белчев и Любомир Ботушаров


Трудно се намират маршрути като този - едновременно лесен за начинаещи, но интересен и за по-напредналите, близо до София, кратък и ненатоварващ, като на всичкото отгоре предлага и наслада за душата под формата на красиви изгледи към яз.Панчарево. Разбира се, това не е сериозен ХС маршрут - карането по него отнема по-малко от час и то с известно размотаване по пътя! Но пък е идеален за отпускане след работа или за почивка или загрявка след/преди по-тежък излет. Заради дължината му е напълно излишно да носите храна. По пътя има чешма точно преди изкачването, така че и водата ви не е нужно да е повече от половин литър.

Първата част от маршрута е предимно по асфалт и гладък черен път - върви се по брега на язовира. След това се отклонявате по приятна пътека в гората, която плавно и криволичейки се изкачва нагоре и стига до сграда на "Кремиковци", където неминуемо ще бъдете посрещнати от кучешки лай (не се стряскайте, не са опасни). Оттам поемате по друга, още по-тясна пътечка, по която се спускате леко, движейки се по склона над язовира. Тук трябва да внимавате, защото пътеката е сравнително гладка, но на места е широка едва 20см, а от лявата ви страна почти навсякъде има стръмен склон. За още повече тръпка тук-там настилката е с дребен чакъл, който прави завоите още по-интересни. Така излизате на широка алея, по която бързо се спускате до изходната точка на карането.

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута

Изходна точка: с. Герман, паркинга при стената на ез. Панчарево

Дължина: 7,12 км

Денивелация: 140 м

 


 

Можете да стигнете до изходната точка (паркинга при стената на язовира) по няколко начина. Първият е с колелото си - от центъра на София до Герман са 15км. Вторият начин е да отидете с кола до по-големия и известен паркинг до Самоковското шосе при началото на язовира - оттам с колелата да минете по стената и да стигнете до началото на маршрута. Третият начин е с кола да отидете направо на малкия паркинг в Герман - за селото има отбивки и от Околовръстното шосе, и от магистрала "Тракия". Като минете през цялото село ще излезете точно в края му на паркинга при стената. До Герман може да се стигне и с автобус №6, който межете да хванете от автогарата в кв.Гео Милев (до завод "Електроника"). Слизате на последната му спирка в центъра на селото и оттам тръгвате по главната улица в посока, обратна на тази, от която сте дошли с рейса. След около 300м. ще стигнете язовира и паркинга. За съжаление в Герман няма платен паркинг, но може би в Панчарево ще се намери такъв. 

 

 


Add this to your website

Коментари

avatar dagamma
0
 
 
Наистина е добро и става за начинаещи, карах със сина ми. Благодаря бих повторил маршрута отново!
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 20 Януари 2009 22:21 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори