Начало Пътеки Маршрути Скакля
Скакля
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 26 Март 2010 02:02    Печат

Скакля е един от най-високите (непостоянно течащи) водопади в България. Намира се в Искърския пролом, над Гара Бов и под с. Заселе. Височината, която преодоляват водите му, е 85 метра, а покрай него минава Вазовата пътека - кръстена е на патриарха на българската литература, защото се счита, че точно над водопада е мястото, от което е гледал дядо Йоцо. Даже един местен старец ни се представи като негов наследник... Най-добре можете да разгледате водопада, ако минете по Вазовата пътека - но не го правете с велосипеди, освен ако не сте любители на супер-технични и бавни спускания, с остри серпентини, стъпала и отвесни склонове от едната ви страна!

Изходна точка: с. Гара Бов
Дължина: 12,30 км
Денивелация (изкачване): 550 м
Продължителност: 2-3 ч (с по-бавно темпо и почивки).
Вода: 1 - 1,5 л
Храна: Вземете по собствена преценка. 
Терен:
- асфалт - 4 км
- черни пътища - 6 км
- пътеки - 2,3 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx

Картата е базирана върху Topomaps.info
Натиснете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.


Точно тези препятствия са едничката цел, с която е описан този маршрут. Той не е за всеки и ви моля отново да обърнете внимание на техническата трудност - това е най-високата степен, която съм използвал до момента за маршрут, публикуван на страниците на сайта. Веднага правя уточнението, че ако имате глава на раменете си и познавате добре своите и на байка си възможности, Вазовата пътека може и да не се окаже най-мъчната, която сте срещали. Но аз съм длъжен да се презастраховам и част от "трудността" е дадена заради потенциалната опасност, която крие карането (и най-вече грешките) по нея. В горната си част пътеката е изсечена в скалите, като почти навсякъде е оградена от парапет, зад който има отвеси с различна височина. Има дълги участъци с десетки стъпала, а за да е още "по-весело", на много места тези "стълбища" са леко криви, правят завои, завършват с висок праг или пък стъпалата са с различна височина... Ако горните редове са ви подействали възбуждащо, вместо потискащо, вероятно ще ви хареса не само водопада Скакля, а и "стълбопада" до него.

Пътеката е кратка, но едва ли ще я минете твърде бързо. Целият маршрут също е късичък, изкачването не е трудно, но си е изкачване (по черен път, на места може да е изровен след по-проливни дъждове) и ако сте с по-тежки дългоходови велосипеди, ще се поизпотите. Ако пък искате изцяло да си го спестите, единственото, което трябва да направите, е да си намерите шофьор, който да ви качи по асфалтирания път с десетина остри серпентини до с. Заселе, откъдето вие да се спуснете. Споделям и този вариант, защото маршрутът, макар да е описан с изкачване, за мен си е фрийрайд каране и горещо препоръчвам използването на всеки протектор, който имате в гардероба си - каска с подбрадник, наколенки, налакътници, защо не и броня. Вярно е, може би на някого тези напътствия ще се сторят пресилени, но на такава пътека никоя част от защитната екипировка не е излишна.

За съжаление съм карал по пътеката само веднъж, затова снимките не са твърде много и не са най-добрите. Те така или иначе не могат да заменят това, което ще видите с очите си и ще усетите под колелата си.

Най-подходящото време за преминаване на пътеката според мен е през пролетта, при това по-раничко, преди да са се разлистили дърветата. Така ще имате повече видимост и широчина в горските участъци. В района не се задържа много сняг, така че първите топли пролетни дни са идеални за целта. Освен това така имате по-голям шанс да видите водопада пълноводен, защото през лятото може и да не е останало нищо от него. Есента също е хубав период за каране там, стига да не ви притеснява килимът от листа в гората (там участъците като цяло са по-нормални, така че шумата не би трябвало да е голям проблем).

Пътеката е описана без разклонения, макар че на 2-3 места има такива. Става дума за странични пътечки, рядко използвани и много обрасли, по които едва ли би тръгнал човек с колело, дори да е ненормален (което е твърде вероятно, щом е тръгнал да кара по Вазовата пътека). Накратко: следвайте само главната пътека! Точно под водопада ще се наложи за кратко и да поносите колелата нагоре - става дума за 20-30 м.

Изходната точка е разклонът от главния път в Искърския пролом към Гара Бов. Избрах това място, защото в Гара Бов най-лесно ще намерите място за паркиране - след това трябва да се върнете малко с велосипедите до главния път София - Мездра. Ако изберете придвижване с влак, отново Гара Бов е логичният старт/финал на маршрута. (Иначе има и друга възможна начална точка, която би намалила малко изкачването, но там има място само за 2-3 коли и ако не сте сред първите, ще трябва да се върнете до долу.)

Точно над водопада, в края на с. Заселе, на една слънчева поляна има беседка, която е чудесно място за почивка и хапване на сандвич, така че може да предвидите и такива занимания в програмата.

И едно последно уточнение, преди да стигнем до снимките към маршрута - има още един водопад Скакля, пак непостоянно течащ, който е още по-висок - 141 м. Намира се близо до Враца. Кой знае дали и там не е скрита някоя интересна пътека...


Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):


Add this to your website

Коментари

avatar redhat
0
 
 
Добре е тая пътека да се кара през делничните дни, защото е доста звестна дестинация за пешеходен туризъм, а терена и ширината не предполагат особено безопасно разминаване с пешеходците.

Относно врачанската Скакля - има екопътека около самия впдппад, която не знам дали става за каране или по-скоро ще е съчетана с много бутане/носене надолу. Иначе има една друга, която е в близост и е чудесен сингълтрак, който извежда в Згориград. Ама за повече информация - да кажат врачани :)
avatar radkko
0
 
 
"Един врачанин":Пътеката,която е при Врачанския Скакля е смея да твардя 100 пъти по-яка от тази и за нея се хваща оше от "Ботевия Път", след това има леко отклонение и след това се излиза на билото на планианата.Веднъш на билото може да се хване наляво-Посока Цгуриград(пътеката си заслужава също),другия варянт надясно и след малко по-техни1чен участък се излиза на същинската част,пътеката се казва всъщност "Метковска",защото излиза в врачанския квартал Метковец.
Доста по-дълга е и по-мое мнение с превоз до в.Вола е най-вече разнообразно спускане с доста техника,но и скоростни участъци.
За повече информация търсете Емzo.(Врачанската Веломания),ако сте във Враца :).
Врачанският Бълкан е едно място пълно с приказни кътчета.
За байкара-МЕЧТА !
avatar emzo
0
 
 
Ради пиши по-адекватно и по-грамотно моля те! Пътеката изглежда доволно по-технична от Медковската!

Медковската пътека е различна и не е нещо особено, бих казал, че е по-приятна за изкачване :) Има си друга пътека от града която води до самия водопад “Скакля”. По нея с колело не съм минавал и има защо. В една не малка част не е подходяща за каране поради наличието на скали с големината на Трабант. Незнам Добрян за коя екопътека говори. :) От билото след в. Вола където са кошарите от едно място тръгват две пътеки които излизат в Згориград и двете имат множество разклонения и макар и малко по техични всичко е караемо на 95 100% зависи от подготовката и желанието :) "Врачанската екопътека" която е между водопад „Боров камък” Згориград е неподходяща за велоспиед.
Стига offtopic. Надявам се това лято да успеем да я посетим тая вазова пътека. Благодаря за маршрута Любчо!
avatar redhat
0
 
 
Емо, тъкмо за тая екопътека си мислих, само дето съм объркал водопадите :D
avatar radkko
0
 
 
SORRY!!!
Явно нещо вече много ме бие носталгията и всяка пътека,от която имам някакви спомени ми се струва мечта!
avatar taurus13
0
 
 
Блага пътечка...много и се зарадвах...
avatar aandronov
-1
 
 
Здрвейте,
уважавам всеки спорт, самият аз карам много (шосе, планина, но без екстремни спускания). Моите уважения, но тази пътека НЕ е пригодена за екстремни спускания с велосипед. Това не е велопътека. Тя е за пешеходци, стръмна и тясна е - ако се спускате там единствено създавате предпоставки за глупави инциденти и разваляте собствения си и на много други хора кеф.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 26 Март 2010 08:42 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори