Начало Пътеки GPS следи Elevation 999 2017 | GPS следа
Elevation 999 2017 | GPS следа
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 08 Септември 2017 15:11    Печат

Ако не сте разбрали съвсем метафоричния репортаж от ендуро състезанието в Пампорово, Смолян и Чепеларе, тук ще го кажа направо - карането бе велико и пътеките заслужават популяризиране (особено трасето „Бус Лий“ от Мечи чал към Чепеларе, което за мен лично е едно то най-добрите в България), така че този път не забравих да сложа GPS-а в раницата, за да запиша всички трансферни и специални етапи.


Може би е излишно да уточнявам, но придвижването между отделните пътеки в повечето случаи е подпомогнато и от лифт, така че трансферните етапи не са трудни. По същата причина те не са и пълен брой, тъй като нямаше смисъл да записвам и правите линии на лифта - в описанието долу ще намерите подробности за това.

Макар че състезанието бе двудневно, ако имате човек, който да ви върне от Смолян, е напълно възможно да карате всички отсечки в рамките на един ден (пробвано от мен по време на тренировките).

В този си вид GPS следата е отличен вариант за оползотворяване на комбинираната лифт-карта за зоните Пампорово и Мечи чал, която от 2017 г. е факт. Байкпаркът ще работи до 17 септември, т.е. имате само една седмица на разположение, но да го оставите за догодина, пак няма да е лошо. Освен това до вр. Мечи чал има и асфалтов път (поразбит на места, но все пак проходим), така че с поддръжка от автомобил можете да повторите всичко дори и извън сезона - пътеките са си там.

Вода има на доста места по етапите, така че реално няма да ви трябва повече от 1 литър в раницата или по велосипеда. Храната е по ваша преценка с оглед на това как ще комбинирате етапите, дали искате да хапнете в кръчма ("Мечото ухо" в Смолян е чудесна за финал, "Черният кон" при Студенец и "При старата мечка" във вила "Мечи чал" също осигуряват възможности за хапване).

Като техническа трудност повечето специални етапи са Т4, единствено етап SP1 e по-скоро Т3 (с изключение на финалната част), а пък SP8 е предимно по черен път (т.е. R2) с финална част по пътека, която засега е с трудност Т3 (но с оглед на наклона и почвата може по-нататък да се изрови и да стане по-трудна). Трансферите (освен лифтовете) са по асфалт и черни пътища.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.
Тази статия е подготвена със съдействието на:Описание:

Трансфер 1 започва от хотел "Орловец". Минава се през центъра на курорта и се хваща стария асфалтов път за хижа "Студенец", който вече е доста разбит и е получерен. Излиза се покрай хотел "Камелия" на плац Студенец и оттам с лифта се качваме до вр. Снежанка. От върха тръгваме към трасетата „Flow“, „Малката стена“ и „Езерата“. Пресичаме асфалтовия път към върха, продължаваме с леко изкачване от другата страна по черен път и когато наклонът се обърне надолу, е време за етап 1.

Специален етап 1 започва по същата пътека, по която е и първото трасе към Смолянските езера. При седловината, където се разделят трасето "Мургавец", трасето "Езерата" и туристическата пътека към Смолянски езера, се отделя и новата пътека, по която продължава етап 1. Пътеката излиза южно от езерата и оттам следва кратко, но стръмно изкачване по черен път и вливане в по-старото трасе "Езерата", по което се кара до тях.

Трансфер 2 е от Смолянските езера о долната станция на седалковия лифт, с който с качваме обратно до вр. Снежанка.

Специален етап 2 тази година започваше от самия връх. Кара се по трасетата "Малката стена" и "Езерата" до Орфееви скали (ако не сте поглеждали от тях, задължително го направете!). Малко след тях пътеката се разделя и етап 2 е наляво - спускаме се по забавен горски улей до язовира, където минаваме по стената му и в края ѝ продължаваме по пътеката надясно и надолу покрай реката. Редуват се гладки и по-равни участъци  каменисти и по-стръмни. На едно място пресичаме реката и минаваме от дясната ѝ страна. От този момент до края пътеката е предимно камениста, грубиянска и трудна. Завършваме на 50 м от асфалтовия път Смолян-Пампорово.

Трансфер 3 е по шосето в посока Пампорово до параклиса "Св. Панталеймон".

Специален етап 3 започва от параклиса по ясна и гладка пътека, но след малко при една поляна тя с разделя - караме надясно и влизаме в гората със серпентини, странични наклони и доста спънати линии, по които плавното каране все пак е възможно, стига да познавате препятствията. Излизаме за момент на черен път, но веднага свиваме рязко вляво, правим още 1-2 серпентини по поляните и продължаваме по овчарска пътека, докато излезем на втори черен път - там е финалът.

Трансфер 4 е наляво по черния път, на който приключва етап 3. Изкачването е плавно, леко и късо. Достигаме една къща с чешма до нея - там е време за поредно спускане.

Специален етап 4 е много разнообразен - започва се с почвена пътека в гората, после влизаме в дерето и пътеката става по-камениста и коварна, в края се кара през ливади и отново през гората, а съвсем в края се изкачваме стръмно по една поляна и завършваме при първите къщи на града.

Трансферът от етап 4 до Смолян е предимно по градските улици, като се минава покрай кръчмата "Мечото ухо". Крайната точка е паркингът пред общината, тъй като е удобно място за паркиране, ако има кой да ви подкрепя с транспорт. 

Трасфер 5 е абсолютно същият като Трансфер 1.

Специален етап 5 е комбинация от трасето "Малина" и трасето от Студенец към Пампорово.

Трансфер 6 е най-дълъг. Минаваме през курорта, нагоре покрай черквата и по пътя към Мечи чал. От него се отклоняваме по черен път, който се движи с променлив наклон от Пампорово към междинната станция на лифта Чепеларе - Мечи чал. В последната част се бута по стръмен черен път по пистата.

Специален етап 6 е долната част на трасето "Брус Лий" - от междинна до долна станция на лифта.

Трансфер 7 е изцяло с лифта до Мечи чал.

Специален етап 7 е горната част на трасето "Брус Лий" - от една изоставена постройки над вила "Мечи чал" до междинна станция на лифта.

Трансфер 8 е отново с лифта и след това по комбинация от пътеки и черен път в посока Пампорово. След една седловина има стрмно изкачване по пътека тип дърварски улей. На върха е началото на последния етап.

Специален етап 8 е предимно по черен път и дори има една отсечка по асфалт, от който рязко се отклоняваме вляво, за да хванем последната част - прясна пътека, следваща остатъци от дърварска просека. Завършваме на черен път.

Връщането до Пампорово е по черния път надясно - с плавно изкачване излизаме при пречиствателна станция, от която се включваме в асфалт и по него излизаме под черквата в Пампорово и оттам до хотел "Орловец".


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 08 Септември 2017 17:07 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори