Начало Пътеки GPS следи Огоя - 3 в 1
Огоя - 3 в 1
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 22 Ноември 2011 10:24    Печат

Три различни пътеки, до които се достига по един и същи черен път - това представлява тази GPS следа, оформена по малко нестандартен начин, но даваща няколко различни възможности за всеки вкус.Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

GPS файлове
(формати gdb и gpx, архивирани в zip файл)

Например, можете да я разделите на три кратки маршрута с дължина под 10 км и да ги използвате за забавление в най-кратките есенно-зимно-пролетни дни. Черният път е със здрава настилка и има само единични участъци, в които можете да срещнете кал. И трите пътеки са с директно южно изложение и изсъхват максимално бързо, ако изобщо успеят да задържат влага. Село Огоя може и да не е най-близкото до София, т.е. при около час - час и половина път с кола дотам мнозина биха отхвърлили с лека ръка подобни кратки карания, но ви гарантирам, че това е един от най-красивите и приятни райони в Искърския пролом и определено не е за изпускане.

Вариант 2 е да преминете в един и същи ден първата и втората пътеки - отделям ги по този начин, тъй като за тях реално не ви е необходим GPS апарат - достатъчно е да имате велокомпютър и да си отваряте очите на правилните места, а дори да успеете да се объркате, близостта на селото е такава, че бързо ще се върнете към цивилизацията.

Вариант 3 е да преминете само третата пътека - това е маршрут с дължина около 10 км и с една особеност - пътеката е много рядко използвана, силно занемарена, което значи, че на места ще се сблъскате с висока трева, бодливи храсти и честа нужда от сверяване по GPS-а. От тази гл.т. уредът е задължителен, ако сте хвърлили око на този вариант. Плюсове на пътеката са, че е най-разнообразна и най-дълга от трите. По принцип има начини да я достигнете и откъм билото под вр. Чукава, изкачвайки се през хижа "Лескова" - така маршрутът става по-дълъг, но определено не го препоръчвам за къси, студени и влажни дни, тъй като се минава през повече кал и повече открити (евентуално ветровити) места. Затова пък, когато дните отново се удължат, ще добавим описание и на подобно каране.

Четвъртият вариант е да минете в един ден и трите пътеки - основният недостатък е, че черният път нагоре вероятно ще ви омръзне до болка, но в замяна на това получавате по-дълго каране - над 20 км.

Изобщо, сами виждате, че публикуваната следа може да послужи на всеки по различен начин - вие преценете как точно да я употребите.

Поради нестандартния формат е трудно да бъде изготвен височинен профил на маршрута, а също и графика за физическо натоварване и техничност.
Казано най-общо, пътека №1 е най-лесна - на повечето места е широка и бърза, сравнително гладка, но има и няколко по-стръмни участъка, както и изровени от водата улеи или нестабилни, ронливи камъни. Като цяло е със средно ниво на трудност.
Пътека №2 е доста по-тясна и се кара с ниска скорост, има резки завои и серпентини, скрити под шумата препъни камъни и други изненади. От друга страна, тя е доста кратка и след това преминава в хубави и скоростни черни пътища през вилната зона над Огоя.
Пътека №3 като цяло е доста лесна, с изключение на последните няколкостотин метра, където става стръмна и игрива, даже бих казал опасна, когато отпуснете спирачките и дърветата започнат да се размазват в полезрението ви с 30-40 км/ч. Все пак, това също е пътека, по която дори начинаещи колоездачи могат да преминат без особени затруднения, но основният проблем с нея, както споменах, е занемареното й състояние. За хора, свикнали на пущинаци, това няма да е никакъв проблем, а за новаци карането по нея би било едно малко приключение, предполагам.
Денивелацията до първата пътека е 180 м, до втората - 350 м, а до третата - 450 м. Оттук нататък можете да сметнете сами какво ще е натоварването при всеки от посочените варианти за комбиниране на пътеките.

Единственият удобен вариант за достигане до с. Огоя е с лек автомобил - карайки по пътя за Своге, трябва да се отбиете при с. Реброво вдясно към с. Батулия, да преминете през него, после покрай с. Бакьово и след това шосето се разклонява, като наляво е пътят за Огоя. От центъра на София дотам разстоянието е около 50 км.


Описание:

Черен път (dirtroad)

001 (0.0 км) - Началото на маршрута е от площада на с. Огоя.  Там се събират три пътя/улици. На юг е пътят откъм Батулия, по който се достига селото. На изток е пътят, следващ долината на р. Огойска. Вие трябва да поемете по улицата нагоре в северна посока, минавайки покрай интересна стара черква. След малко асфалтът преминава в черен път, още в рамките на селото.

002 (0.35 км) - Пътят се раздвоява - карайте наляво, пресичайки малка рекичка. Пътят се извива около един хълм и продължава в съседното дере, изкачвайки се с плавен наклон.

003 (1.2 км) - Пътят се разклонява, следвайте лявата част - широк и хубав черен път, който пресича дерето с ляв завой и продължава да се катери в обратна посока.

004 (2.8 км) - Достигате кръстопът - наляво има черен път, направо продължава основният. Вдясно се спуска пътека към Огоя, която все още не е изпробвана и описана. Вляво, почти в обратна посока (изток) е пътека №1, която в началото прилича по-скоро на занемарен черен път (вж. по-долу).

005 (3.3 км) - След много стръмен участък излизате на открито на билото между с. Огоя и с. Буковец. Вляво се отклонява черен път по билото към с. Батулия. Вие продължете направо, изкачвайки се по билото, заобикалящо с. Огоя.

006 (3.5 км) - Пътят се раздвоява. Следата е по стръмната, пряка, дясна част, но ако желаете, заобиколете по левия път.

007 (4.2 км) - Достигате малка седловина с кръстопът. Наляво пътят води към с. Буковец, надясно има път, слизащ обратно в с. Огоя. Маршрутът продължава по пътя направо и надясно по билото, първите 20-30 м са изключително стръмни, след това наклонът отново става плавен и приятен.

008 (5.2 км) - Достигате слънчеви поляни със самотна вила, която дори си има име - "Кръста". При нея отново има кръстопът - продължете по черния път надясно. При вила "Кръста" вдясно се отклонява пътека №2, следваща дерето право надолу към с. Огоя.

009 (5.4 км) - Пътят се раздвоява и после отново се събира. Важното е да продължите по билото - левият път е много стръмен, но по-хубав, десният е малко по-полегат, но по-обрасъл. След съединяването си, пътят прави един шикан и става малко по-изровен и каменист, минава през рехава горичка от млади иглолистни дръвчета.

010 (6.3 км) - Тук трябва да напуснете основния черен път, продължавайки вдясно между младите дръвчета по нещо, което е средно между пътека и черен път, т.е. било е път, но се използва рядко и растителността е започнала да го "затваря".

Пътека №1

004 (2.8 км) - Първата пътека се отклонява от кръстопътя при 2.8 км вляво, почти в обратна посока (изток). В началото продължава с леко изкачване до върха на хълма, който се вижда от това място. Тук пътеката е широка, личи си, че някога е била черен път. От върха започна спускане, което е предимно бързо и без много остри завои. На места пътеката се стеснява, превзета от растителността, на други отново се разширява. Внимавайте за изровени участъци и нестабилни камъни!

1-1 (4.2 км) - Пътеката излиза на шосето от Батулия към Огоя. Намирате се малко под селото. Продължете наляво и нагоре по асфалта и след 800 м ще достигнете площада, т.е. цялото каране е едва 5 км.

Пътека №2

008 (5.2 км) - Втората пътека се отклонява при вила "Кръста". Достигайки самотната къща, трябва да се огледате внимателно надясно, в тревата, за да видите пътеката, която тръгва право на юг и надолу в дерето към с. Огоя. (Внимавайте, защото има и още една подобна пътечка в тревата, която обаче върви по горната част на склона към една горичка наблизо - тя засега не е проучена и описана.) Скоро пътеката влиза в широколистна гора и започва да шикалкави остро по левия склон на дерето. По едно време, на около 6.1 км от началото на маршрута, пътеката се раздвоява, но 20-30 м по-нататък отново се събира. Лявата част, по-високата, е по-хубава. Скоро след това достигате първите къщи на Огоя и излизате на черен път при т. 2-1, 6.4 км от началото на маршрута. Продължете по черния път надясно, веднага след това наляво и се спуснете до селото, следвайки дерето на реката. Ще достигнете площада при 7.6 км.

Пътека №3

Напомням, че тази пътека трябва да се кара само с GPS апарат, в противен случай рискувате да я изгубите напълно!

010 (6.3 км) - Отклонете се от основния черен път, изкачващ се към билото, вдясно по занемарена просека сред млади иглолистни дръвчета. Първите няколкостотин метра са равни.

3-1 (6.5 км) - След 200 м достигате разклон, при който трябва да поемете надолу по ясно забележима просека сред дръвчетата с широчина и вид на черен път. След 1-2 остри завоя излизате от рехавата горичка на стръмен гол склон, по който се развиват високи скорости. След това пътят изчезва и трябва с помощта на GPS-а и малко въображение да намерите остатъците от пътеката във високата трева. Пред вас има малък хълм (около 7.6 км от началото), до чиито връх трябва да се изкачите и да продължите от другата му страна.

3-2 (8.3 км) - На това място пътеката прави много рязък и невидим в тревата завой надясно, след което влиза в млада гора и следва дълъг, прав и скоростен участък. В края му пътеката прави остър завой наляво, има и по-малка пътека вдясно, която не е проучена.

3-3 (8.8 км) - След завоя наляво старата пътека прави серпентини по склона, но маршрутът продължава по пряка пътека право надолу по склона. За по-опитните карачи това ще е най-интересната част. По-неопитните е добре да подходят с внимание и да държат спирачките изкъсо. Карайте право надолу по пътеката, която е ясно различима и следва ръба на билото.

3-4 (9.5 км) - Излизате от гората непосредствено до селото - пътеката продължава направо още20-30 м и се влива в един черен път, по който излизате на площада при 9.8 км.


Ето и няколко снимки от каранията в района над с. Огоя:


Add this to your website

Коментари

avatar чичĸa
0
 
 
Еййй, Евалата Любо - около Огоя е приказно място - толкова много каране на толкова малко площ. Има и 5ти вариянт дето не знам дали сте го пробвали - на 007 завиваш в дясно и държиш само дясната пътека - тя се вижда на картата. На места е малко по стръмна, но пак е много игрива.
avatar admin
0
 
 
Наистина само от този черен път има поне още две-три пътеки, които тепърва ще изследвам. Едната е тази, спомената в горното мнение. Другата сече първите серпентини напряко към Огоя. И по другите ридове има някои поизоставени, но вероятно не напълно изчезнали пътечки, така че проучванията на района продължават и нищо чудно да се появи продължение на статията догодина...
avatar pavle
0
 
 
За съжаление миналия уикенд имаше пожар над Огоя и под вила Кръста.. Пожарникарите го бяха изгасили почти, но казаха, че е горяло няколко дни. Не личеше да е изгоряла площ и дано е така. Бяхме се запътили към пътека 2, но решихме да се върнем заради пушека като стигнахме вилата. Това пък ни даде възможност да се пуснем по пътеката на дясно при 004. Оказа се доста забавна - в общи линии сингъл трак със скали тук там, които особено в тъмното бяха доста забавни. Пътеката пресича пътя на едно място и след това стига чак до къщите. Няма отбивки, ясна е и не може да се изпусне.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 23 Ноември 2011 12:07 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори