Витоша прие едно от най-трудните и атрактивни ендуро състезания в България

Текст и снимки: Организаторите

На 22-23 юни в „домашната“ на софиянци планина се проведе десетото юбилейно издание на Витоша Home Mountain Enduro, което тази година определено беше едно от най-трудните и интересни до този момент ендуро състезания и изпита уменията и издържливостта на колоездачите до краен предел.

По традиция събитието е част от спортния календар на фондация „София – европейска столица на спорта“, Столична община и Българска федерация колоездене и събира в столицата колоездачи от всички краища на България, а тази година в състезанието се включиха и участници от Турция и Гърция.

Ендуро дисциплината в планинското колоездене е много интересна и комбинативна – представлява спускане по няколко различни „специални“ отсечки с общо класиране от всички тях, като освен надолу, състезателите имат и трансферни отсечки, в които се придвижват на самоход между отделните стартове и изминават значително разстояние с положителна денивелация.

Витошките трасета са едни от най-техничните на подобни състезания в България, като тази година надпревара включваше 4 етапа с обща дължина от близо 11 км с отрицателна денивелация 1700 м, а най-предизвикателният от тях определено беше третият (изцяло нов!), който стартираше от горна станция на лифта „Витошко лале 2“ и преминаваше по изключително технична и тясна пътека през множество скали и последното петно останал сняг на Витоша.

Големия победител в състезанието тази година е едва 17-годишният представител на СК „Райдърс Юнайтед“ Кристиян Димитров, който оглави общото класиране от всички състезатели с впечатляващо време от 18:51.23 минути и преднина от близо 40 секунди пред следващия в класирането! Димитров заслужено се качи на първото място на почетната стълбичка в категорията на юношите, следван от Даниел Николов от КК „Свободно измерение“ и Димитър Йорданов от „MSM Sport Team“.

При Мъже елит класирането оглави дългогодишният ендуро шампион на България Иван Колев, следван от Стоян Върбанов от „Райдърс Юнайтед“ и Денис Ботев от „MSM Sport Team“. В категория Мастър 35+ най-добро време постигна представителят на клуб „Виво Петрич“ Георги Петров. След него се класираха двама представители на отбора „Rolling Bears“ – Димитър Николов на втора позиция и Тодор Гочев на трета.

При ветераните над 45 години, най-добро време за деня постигна Ангелос Варналис от Гърция, следван от Лъчезар Стаменов и Боян Павлов. При дамите най-бърза бе Венета Захариева, а при участниците с електрически велосипеди класирането оглави Иво Иванов.

Витоша Home Mountain Enduro се проведе за десета поредна година, а организаторите обещават да продължат да спазват традицията и да продължат с организацията на събитието и занапред. Събитието се проведе с подкрепата на Витоша Ски, фондация „София – европейска столица на спорта“, Ред Бул, Керхер България, магазини Стената и Aquamatrix, Допелхерц и Fury Flow.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>