13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Текст: Организаторите; снимки: KrisoK Photography

372 колоездачи, 192 бегачи и 19 дуатлонисти взеха участие в 13-ия Байк и Рън за Чепън в района на Драгоман и Чепън планина през изминалия уикенд, съобщават организаторите от магазини “Стената” и Община Драгоман.

13-тата годишнина на надпреварата бе повратен момент в развитието ѝ – за първи път събитието се проведе в двудневен формат в отговор на очакванията към състезателна проява от този ранг. На 27 април се състезаваха колоездачите, а на 28 април – бегачите и дуатлонистите. Промяната, топло приветствана от участниците, даде очакваните резултати – повече безопасност по трасетата, по-малко трафик и рискови ситуации за велосипедистите и бегачите.

Tази година интерес предизвика велодисциплината с най-дълга дистанция и 1900 м положителна денивелация 66 км XCM, в която се състезаваха колоездачи с лиценз към Българска федерация колоездене. Тя консолидира окончателно усилията за завръщане на надпреварата в календара и годишната ранглиста на БФК, започнати с помощта на клуб “Велораптор”, а победител в нея в категорията Мъже Masters 40+ стана самият Калин Русев, основател на клуба.

Реклама

Със стартовите си такси регистриралите се за събитието 600 участници събраха общо 3000 лв., които ще бъдат дарени на Асоциация на парковете в България в полза на кампанията “Да съхраним вековните дървета в България”. Под надслов “Адреналин с кауза” за пета поредна година “Байк и рън за Чепън” избра да подкрепи инициатива, която има дългосрочно значение в опазването на локалните екосистеми, далеч отвъд границите на един човешки живот.

Паралелно с “Байк и рън за Чепън” се проведе и състезанието за най-малките – “Мини Байк и рън за Чепън”. В него се включиха 76 деца, като най-малките бяха 2-3 годишни. Въжена люлка и надуваем замък бяха атракционите, осигурени за тях от община Драгоман. От СДП “Балкани” пък организираха няколко разходки с водач за любопитните да се запознаят с богатата флора и фауна на Драгоманското блато.

Организаторите на “Байк и рън за Чепън” благодарят на партньорите, подкрепили събитието по един или друг начин – Subaru България, Karcher, AquaMatrix, Abopharma, Doppelherz, Хармоника, Skullcandy, Epic Bike Shop, Backbar, Енергия от ядки, Sponser, бира Айляк, Red Bull, Deuter, Buff, Sigg, Julbo, Grangers, Coca-Cola, както и на Mинистерството на туризма.

Благодарности на Race Timing BG за акуратното времеизмерване! Благодарности и за емоционалното заснемане на KrisoK Photography & Victor Troyanov Photography и техните екипи!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>