Украинският национален отбор по XCO окупира призовите места в Yambol Bike Cup 2024

След 10-годишно прекъсване страната ни отново бе домакин на международно състезание по крос-кънтри, носещо точки за световната ранглиста

На 27-28 април в Лесопарк Боровец в град Ямбол се проведе Yambol Bike Cup – първото от 10 години насам състезание в олимпийската дисциплина крос-кънтри олимпик (ХСО), което е част от календара на Международния колоездачен съюз (UCI) и носи точки за световната ранглиста.

Именно в Ямбол, благодарение на община Ямбол и колоездачен клуб Райдърс Юнайтед, преди три години беше изграден специализиран парк за планинско колоездене и първото в България профилирано тренировъчно трасе за дисциплината XCO, което заслужено тази година прие домакинството и на първото си международно състезание, а отзивите на състезателите и международния комисар за провеждането на събитието са отлични.

XCO дисциплината е една от най-тежките в планинското колоездене и представлява спускания и изкачвания през пресечен терен в кръгов маршрут, като в зависимост от категорията и натоварването, различните групи правят различен брой обиколки по трасето.

В категорията на мъжете елит състезателите трябваше да направят по общо 8 обиколи на състезателното трасе с дължина от 3150 м, като за най-кратко време от 1:13:07.9 успя да ги завърти представителят на националния отбор на Украйна – Олександър Каняев. Втори след него с по-малко от 1 секунда разлика финишира съотборникът му Дмитро Таренко. Трети в категорията остана представител на съседна Гърция – Шарон Мола Амет Али Оглу. Сред българите най-добро време (1:13:22.8) успя да постигне младата ни надежда Виктор Енев от Колоездачен клуб „Витоша“, който се класира на 5 място при мъжете.

При дамите, които правиха по 6 обиколки на техничното трасе, целият подиум бе окупиран изцяло от представителки на националния отбор на Украйна, като най-бърза сред тях е Мария Шерстюк с време 1:04:02.9 , втора след нея се нареди Мария Сукопалова, а трета остана Ирина Слободян.

В категория Юноши 15-16 надпреварата беше много оспорвана до последния момент, а най-добре се справи представителят на клуб „Велораптор“ Радостин Костадинов. Втори и трети след него се класираха Преслав Кожухаров от КК „Лястовица 1905“ и Джан Рюстемов от КК „Цар Симеон“. При Юношите 17-18 най-бърз беше Никола Добрев от КК „Варна“, следван от Михаил Костадинов /КК „Витоша“/ и Деян Атанасов /КК „Верея“/.

Yambol Bike Cup 2024 се проведе благодарение на Община Ямбол, а призьорите в отделните категории бяха наградени лично от кмета на града г-н Валентин Ревански и зам. кмета и основен инициатор за организацията на събитието – Енчо Керязов. Победителите в състезанието си разделиха примамлив паричен награден фонд от 3600 лева, както и предметни награди, благодарение на партньорите на събитието от Diana Commerce, Диана бетон, Ред Бул, Керхер България, D-Bike, Fury Flow и други.

Реклама

Организаторите на събитието от Община Ямбол и клуб Райдърс Юнайтед си поставят още по-високи цели за 2025 година, когато искат събитието да бъде с по-висок ранг и още по-мащабно.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>