Ямбол приема голямо международно състезание през уикенда

След 10-годишно прекъсване България отново ще е домакин на XCO състезание, носещо точки за световната ранглиста

На 27-28 април в Лесопарк Боровец в град Ямбол ще се проведе Yambol Bike Cup 2024 – първото от 10 години насам състезание в олимпийската дисциплина крос-кънтри олимпик (XCO), което е част от календара на Международния колоездачен съюз (UCI) и ще носи точки за световната ранглиста.

Именно в Ямбол, благодарение на Община Ямбол и колоездачен клуб Райдърс Юнайтед, преди три години беше изграден специализиран парк за планинско колоездене и първото в България профилирано тренировъчно трасе за дисциплината XCO, което заслужено тази година приема домакинството и на първото си международно състезание.

XCO дисциплината е една от най-тежките в планинското колоездене и представлява спускания и изкачвания през пресечен терен в кръгов маршрут, като в зависимост от категорията и натоварването, различните групи правят различен брой обиколки по трасето. В повечето случаи състезанието за най-добрите приключва в рамките на час – час и половина, за които състезателите изминават над 20 км в интензивно каране нагоре и надолу, преминавайки през най-различни препятствия, като камъни, стръмни спускания и изкачвания, скокове и други.

До момента за участие в състезанието има записани около 100 участника от цялата страна, както и представители на националните отбори на Грузия, Украйна, Турция и Гърция.

Регистрацията за участие все още е активна, като освен за професионалисти има категории за деца, младежи и ветерани. Всеки, който иска да се включи може да го направи, като се запознае с правилата за участие и се регистрира предварително онлайн на www.conceptcreative.org/yambol

Съботния ден на 27 април е отреден за тренировки и запознаване с трасето, а в неделя, 28.04. точно в 12:00 ще започнат финалите в различните категории. Трасето за състезанието се намира в градския парк Боровец, а организаторите приканват всички жители и гости на Ямбол да заповядат на място и да бъдат част от събитието, като подкрепят участниците покрай трасето – адреналина и силните емоции са гарантирани!

„Ямбол Байк Къп“ се провежда благодарение на Община Ямбол, а един от основните инициатори е зам.кмета на града Енчо Керязов, който също ще бъде на място да приветства участниците и да награди заслужилите победители, които ще си разделят примамлив паричен награден фонд от близо 3000 лева, както и предметни награди, благодарение на партньорите на събитието от Diana Commerce, Диана бетон, Ред Бул, Керхер България, D-Bike, Fury Flow и други.

Реклама

Освен в международния календар, Yambol Bike Cup 2024 е част и от държавния календар на Българска федерация колоездене като втори кръг от Купа България в дисциплина XCO и ще носи точки също и за националната ранглиста във всички възрастови категории.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>