Откриване на Пумба 3.0 и МТБ сезон 2024 над хижа „Бонсови поляни“

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Не бих посмял да нарека следващите редове „репортаж“, а по-скоро само кратко отразяване на чудесния неделен ден (14 април), в който Туристическо дружество „Боерица“ заедно с Bike Ventures откриха официално МТБ сезон 2024 за района на хижа „Бонсови поляни“ и по-специално третата версия на велотрасето „Пумба“, което тази пролет се сдоби с някои важни добавки и подобрения. Събитието се проведе и с подкрепата на Bike Center, Български туристически съюз и районите „Овча купел“ и „Витоша“ на Столична община.

На първо място, няма как да не спомена големия интерес към събитието. Още преди да дойде уреченият ден, отвсякъде чувах как някой се кани да го посети и това наистина се случи – не мога да се ангажирам с точна статистика, но само в часовете, в които аз присъствах, вероятно през хижата и през вр. Дупевица минаха над 100 човека с планински велосипеди, а може би и повече!

Както подобава на официални събития с официални гости, имаше рязане на ленти, леене на шампанско, кратки речи и прочее, но най-важното в този ден (а и във всеки друг) бе карането по пътеките!

Първото за деня каране бе до Дупевица, но не заради хубавата гледка оттам, а защото „Пумба“ вече започва от върха. С други думи, добавена е още една кратка, но много забавна отсечка към пътеката, с което общата ѝ дължина става 2.7 км. След зимата и последвалото я засушаване пътеката в старите си части бе твърда и гладка като бетон, а на новата секция ѝ трябва малко дъжд (поръчката за него вече бе изпълнена), за да се слегне и да стане още по-бърза и приятна за каране, макар че и в рохкавия си неделен вид носеше огромно удоволствие. Актуализирани GPS следи и описания на велотрасето и на кръговия маршрут с него вижте тук:
https://info.mtb-bg.com/segment/pumba
https://info.mtb-bg.com/route/bonsovi-polyani-dupevitsa-pumba/

Реклама

А какво да кажа за новата алтернативна секция в долната част, включваща три високи виража, които могат да „поемат“ доста скорост, и два средни по размер скока тип трапец, на които човек може да се опитва сравнително безопасно да усвоява летенето във въздуха? Ще кажа, че е великолепна! За тези, които могат да скачат, си е направо пристрастяваща. Аз все още съм от учащите се в това направление и като такъв мога да споделя, че вторият скок е доста лесен и приятен, но първият изисква наистина добра техника. На мен тя все още ми липсва, но пък линията е чудесна човек да се учи, без да рискува да падне в някоя „дупка“ между излитането и попивката. В общи линии секцията е като „извадена“ от някой хубав байкпарк и мога само да си пожелая да дойде по-бързо времето, когато ще бъде удължена чак до хижата, каквито по принцип са плановете.

Не е за пренебрегване и ремонтната станция, монтирана при хижа „Бонсови поляни“. В случай, че сте забравили мулти-инструмента си или просто ви е по-удобно да работите с прикачените към нея „пособия“, възползвайте се!

Част от събитието трябваше да бъде и тестовото каране на велосипеди Pivot, но за жалост пристигането им в България се забави и тази част от програмата не се състоя. Затова пък Bike Center ще наваксват в петък и събота (19 и 20 април), така че ако имате интерес, вижте подробностите тук: https://mtb-bg.com/2024/04/18/test-week-pivot-2024.

Обобщено, хижа „Бонсови поляни“ и ТД „Боерица“ както винаги посрещнаха любителите на планинското колоездене с много добро настроение, породено от добро каране по добри пътеки. Не е нужно да съм врачка, за да пророкувам, че и през 2024 г. „Пумба“ ще е един от хитовете на МТБ сезона в столицата!

Още снимки от откриването може да разгледате в този албум: https://mtb-bg.com/gallery/mtb-grand-opening-pumba-3.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>