UCI Mountain Bike World Series – календар за 2024 г.

Началото на годината е чудесен повод да погледнем към предстоящите събития не само в България, но и в чужбина. Организаторите на Световните МТБ серии представиха календара за 2024 г. още преди два месеца, така че вижте кои ще са домакините на състезанията от най-висок клас през този сезон и кога ще се провеждат:

Ако ги предпочитате в списъчен изглед, ето го и него:

Реклама

А ето и кратко обобщение и някои допълнителни акценти и подробности:

Календарът за 2024 на UCI Mountain Bike World Series включва общо 15 събития, а състезателите по крос-кънтри, спускане и ендуро ще посетят общо 10 държави на три континента – Европа, Северна и Южна Америка. Шест от домакините са съвсем нови. Кръговете по ендуро са шест, по спускане седем, а по крос-кънтри осем.

Световното първенство по планинско колоездене, включващо дисциплините ХСО, ХСС и DHI, ще бъде от 28 август до 1 септември в Пал Аринсал/Валнорд, Андора.

Един от акцентите в календара отново ще бъде събитието в Горна Савоя, Франция, което ще включва състезания във всички дисциплини и се очаква да привлече сумарно над 100 000 зрители.

Прави впечатление обаче, че ендуро състезанията ще бъдат само на Стария континент, което може би ще облекчи откъм разноски и пътуване отборите, но със сигурност част от разнообразието, с което сме свикнали да свързваме този формат, ще се изгуби.

Информацията за състезанията в дисциплината крос-кънтри маратон (ХСМ) ще бъде обявена допълнително.

Очаква се също така информация за домакина на Световното първенство по ендуро, за което са запазени датите 17-18 август. Засега се знае само, че то ще бъде в Европа.

Началото на сезона ще бъде в Бразилия с две поредни състезания на непознати досега места – Mairiporã и Araxá, Minas Gerais (дори не съм сигурен как точно се произнасят!). Другите домакини-дебютанти в сериите са Биелско-Бяла в Полша, Кран-Монтана и Алетч Арена, Белвалд в Швейцария и Маунт Ван Ховенберг, Лейк Пласид в САЩ.

За подробности и новини около Световните МТБ серии следете сайта им на адрес: https://ucimtbworldseries.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>