TENACITY – документален филм за участието на Тома Женон в Red Bull Rampage 2023

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Boris Beyer

В превод от английски „Tenacity“ означава упоритост, твърдост, издръжливост, сила. Която и от думите да изберем, тя пасва добре на тазгодишното участие на белгиеца Тома Женон в Red Bull Rampage – както се оказва впоследствие, със счупена ръка. Женон е един от най-талантливите и впечатляващи фрийрайд/слоупстайл колоездачи на нашето време, но този филм е не толкова за триковете и уменията, които владее, а за това какво стои като подготовка, усилия и отдаденост зад участието на атлетите от неговия ранг, поканени в тази легендарна фрийрайд надпревара.

Red Bull Rampage е върховото събитие за Тома Женон, известен още като Tommy G, вече повече от 10 години. От година на година той се подготвя все по-добре. Основната цел на Томи е да бъде доволен от начина, по който кара линията, която е изградил с приятелите си. Тази година той може да бъде щастлив, че изобщо участва отново в състезанието и в крайна сметка завърши в топ 10. Той разбира, че е карал Rampage със счупена китка, едва след като посещава лекар у дома няколко дни след събитието. Въпреки болката, той завърши девети в най-известното състезание по фрийрайд в света. Пълната история е бъде разказана в Tenacity – филм на Жул Лангар, който проследява приключението на десетото поредно участие на белгийския карач. Видеото е емоционален документален филм в 5 тематични действия.

Филмът можеше да се казва и „счупен“ – дотолкова, че счупената китка на Tommy G оформя фона на историята и е ключов акцент от десетото участие на белгийския състезател в Red Bull Rampage. Жул Лангар, който е зад камерата и е дългогодишен приятел на Тома женон, е създал един вълнуващ документален филм. Подобно на театрална пиеса, той е разделен на 5 тематични действия – Be Humble, The Strategy, The Pain, The Discipline и The Relief. Първоначалната идея е била да се покаже опитът и подготовката на Тома, като в същото време се разкрие една солидна четворка от приятели, включаващ професионалните атлети Луис Ребул и Пол Кудерк заедно с Томи и Жул. Падането в деня преди началото на работата по линията обръща всичко с главата надолу.

Един от основните акценти от самото начало беше опитът на Тома. Всичко беше планирано. И точно като в древна пиеса, вие имате разрушителния елемент – нараняването. Но въпреки болката в ръката, той реши да участва и затова отказа да разбере истината за контузията си“, коментира Жул Лангар.

Сцените на Tenacity разкриват всички дълги приготовления, водещи до големия ден. От подготовката на оборудването до тренировките в Лион, включително избора на велосипед (Canyon Torque AL 27.5, с вилка с една корона) и доставката на оборудването. Tommy G обмисля този Red Bull Rampage от година, като линията e същата като през 2022 г. Той знае къде и какво да промени и кои трикове да подобри. Tenacity дава наистина добра представа за силата на духа и менталната подготовка на белгийския атлет, особено в действие три, където се разкрива самотата, в която понякога изпадат спортистите. Една сутрин Томи се лекува при физиотерапевта, докато оставя приятелите си сами по склона с лопати и кирки.

„Не успях да поема ръководството на екипа през четирите дни, посветени на копаене. От своя страна не исках да правя скенер. Ако знаех, че китката ми е счупена, нямаше да участвам. Физиотерапевтът ми помогна изключително много, също и психически. През първия тренировъчен ден все още бях притеснен. В крайна сметка всичко мина възможно най-добре и направих и двата си манша във финала в петък”, спомня си Женон.

Белгийският състезател завърши девети в Red Bull Rampage 2023. Неговото осмо класиране в топ 10 на най-престижното събитие за фрийрайд. Неговата упоритост ще ни изненада отново през 2024 г.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>