UCI Mountain Bike World Series 2023 | Горна Савоя, Франция – част 1

Горна Савоя е българското име на департамента Haute-Savoie във Франция, където в рамките на десет дни и в пределите на три различни курорта (Шател, Ле Же и Морзин-Авориас) се провежда поредния кръг от Световните МТБ серии, който е и последен на европейска територия. След това ни очакват две гостувания в северна Америка и сезонът приключва.

Мащабният фестивал в Горна Савоя започна на 8 септември с ХСС състезанието, последвано през уикенда от стартовете по спускане и ХСО – всички в курорта Ле Же, който се слави с едни от най-екзалтираните фенове в света и, разбира се, с едни от най-добрите трасета. След това идва ред на състезателите в дисциплината ХСМ, които ще карат в Морзин-Авориас, а ендуро състезанията ще са по трасетата и пътеките в Шател. Настоящият кратък репортаж е посветен на първата част от фестивала в Ле Же, а следващата седмица очаквайте подобен и от останалите стартове.


ХСС

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Динамичните състезания по крос-кънтри на късо трасе се проведоха по традиция в петък при идеални условия (слънчево време и сухо трасе). При жените в първата обиколка около Лоана Лекомт (Франция) се оформи челна група от пет състезателки, която се откъсна пред останалите. Борбата за лидерство в нея бе сериозна до момента, в който Пук Питерсе (Нидерландия) успя да се откъсне малко по-напред и да запази тази крехка преднина спрямо Иви Ричардс (Великобритания) и Алесандна Келер (Швейцария), които се оказаха основните ѝ преследвачки. Именно в този ред трите състезателки пресякоха финалната линия.

При мъжете Виктор Корецки (Франция) доминираше през цялото време в челото на колоната, като нито за миг не изпусна контрола върху съперниците си. В последната обиколка той избра добър момент за атака и успя да се откъсне с малка преднина, но напълно достатъчна, за да финишира пръв, следван от сънародника си Жордан Сару и германеца Лука Шварцбауер.


Реклама

Спускане

Беноа Куланж със сигурност ще помни завинаги победата си в Ле Же – не само, защото бе първа и дълго чакана за него в Световната купа, а и защото публиката буквално полудя от радост и се наложи полицията да го ескортира от финалната зона, загрижена да не пострада от буйното веселие на феновете (не че успяха да го спрат да се хвърли в обятията им малко по-късно). До всичко това се стигна, след като първо Лоик Бруни направи спиращо дъха спускане с 2-3 малки грешки, но с доста добро време. Оказа се обаче, че то е достатъчно едва за петото място на подиума, а веднага след него австриецът Андреас Колб го подобри. Джаксън Голдстоун (Канада) и Лорис Вержие (Франция) не успяха да детронират Колб и завършиха съответно на четвърта и трета позиция, но Беноа Куланж го стори, при това в последната част от трасето, след като преди това контролните му времена бяха по-слаби. Преднината на французина бе само 16 стотни, а петте състезатели в челото се „побраха“ в едва в 65 стотни разлика.

Беноа Куланж | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Андреас Колб | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Лорис Вержие | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Джаксън Голдстоун | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Лоик Бруни | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Малко по-рано жените подгряха публиката с домакинска победа на Марин Кабиру. Тя направи брилянтно спускане, с което подобри значително времето на Моника Храстник (Словения), която пък от своя страна изненадващо детронира от горещия стол Нина Хофман (Германия). Класирането обаче едва ли щеше да бъде такова, ако Валентина Хол (Австрия) не бе паднала още в един от първите завои на прашното трасе. Водачката във временното класиране все пак успя да завърши спускането си и да спечели още някоя точка.

Марин Кабиру | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Моника Храстник | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Нина Хофман | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Вали Хол | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

ХСО

В неделните стартове в дисциплината крос-кънтри олимпик основната битка при жените бе между Мона Митервалнер (Австрия), Пик Питерсе (Нидерландия), Полин Феран-Прево (Франция) и Хейли Батън (САЩ), които финишираха в този ред. В първите обиколки най-силна изглеждаше Питерсе, но по-късно Митервалнер също предяви претенции към челната позиция, а пък Феран-Прево имаше разни дребни проблеми, а и не бе в най-добрата си форма заради прекарано заболяване, но въпреки това не престана да се бори и да притиска младите си съпернички. За Митервалнер това е втора поредна победа, която я изведе и на второ място във временното класиране за сериите, с малка преднина спрямо Феран-Прево. Начело обаче остава Пук Питерсе с около 300 точки пред тях.

Мона Митервалнер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Пук Питерсе | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Полин Феран-Прево | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Хейли Батън | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете конкуренцията, както обикновено, също бе на високо ниво. В първата част на състезанието Нино Шуртер (Швейцария) успя да излезе начело, но малко след това се оказа, че задната му гума е спукана и изгуби 30 секунди за смяната ѝ в сервизната зона. Въпреки този разочароващ обрат, Шуртер успя да се върне в надпреварата и завърши на второ място, доказвайки за пореден път класата си. Той обаче нямаше как да настигне Виктор Корецки, който пресече пръв финалната линия. Румънецът Влад Даскалу за пореден път се представи отлично, завършвайки на трето място.

Виктор Корецки | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Нино Шуртер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Влад Даскалу | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>