WideGrip Mini – още по-компактен велобагажник от българския производител Ivtec

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Ivtec

В началото на лятото, тъкмо навреме за многобройните пътувания с велосипеди наблизо и надалеч, българския производител на багажници за превоз на велосипеди Ivtec представи своя най-нов продукт, наречен WideGrip Mini. Както подсказва името, този модел използва концепцията и „платформата“ на стандартния WideGrip (един от най-популярните багажници за покрив в България), но е с по-компактни размери, по-изчистен вид и по-ниска цена. На всичкото отгоре производителят твърди аргументирано, че е и по-стабилен. Как е възможно всичко това? Ето набързо подробностите за подобренията в WideGrip Mini:

Компактните размери, ниското тегло и изчистеният външен вид са постигнати чрез изцяло нов дизайн на елементите (държачите/стойките), които контактуват с велосипеда. Те са идентични и са проектирани така, че могат да се завъртат на 90 градуса, с което да изпълняват успешно функцията си за фиксиране на контактните точки на велосипеда – това са кормилото (отпред) и гумата или седалката отзад. Както виждате и от снимката, предните държачи се монтират така, че да образуват „улей“, който е успореден на гредата, а задният се монтира „напречно“.

Самият монтаж към гредите също е значително подобрен – той е с два болта, което го прави по-стабилен и позволява отпадане на ограниченията за превоз на велосипеди до 15 кг и със скорост до 90 км/ч. Освен това е и по-универсален – при монтаж върху греди с канал фиксиращите гайки на държачите също могат да се завъртат на 90 градуса – по този начин могат да се ползват и за по-широки, и за по-тесни канали. По-конкретно, широчината на канала може да е от 14 до 21 мм.

Ако пък гредите ви не са от типа с канал, а с правоъгълен или квадратен профил, WideGrip Mini може да се монтира и към такива по познатия начин чрез U-образни скоби, които се притягат с гайки.

Минималистичният дизайн намалява и въздушното съпротивление, което оказват елементите (не че е било голямо и досега!), а освен всичко и външният вид на автомобила остава почти непроменен с монтираните отгоре багажници.

Всички части на WideGrip Mini се побират в шепа и за да илюстрира това, производителят ги е опаковал в малка платнена торба, в която е включен и инструмент за монтиране на държачите. В нея може да държите и ремъците, когато не превозвате велосипед на багажника.

Реклама

Всички тези подобрения са свързани и с няколко малки компромиса спрямо стандартния WideGrip. Най-същественият е, че обикновено ще можете да сложите до два броя багажника WideGrip Mini на един автомобил, като единият велосипед ще бъде напред, а другият назад. Важно е също така контактните точки на двата велосипеда да се намират горе-долу на еднакво разстояние. Тези „ограничения“ произтичат от това, че при Mini не можете да играете с различни позиции за лягане на кормилото (по-напред или по-назад), както е при „класическия“ багажник на Ivtec. Важно е да спомена и това, че WideGrip Mini идва без „повдигач“ за задната поставка, т.е. препоръчително е да ползвате седалката като контактна точка, но също така може да си купите и повдигащата приставка, ако предпочитате фиксирането чрез задната гума.

Освен всичко, описано дотук, добра новина е и това, че новият модел Mini всъщност идва на по-ниска цена от стандартния WideGrip – 75 лв. за квадратни/правоъгълни греди или 85 лв. за греди с канал.

Повече вижте в сайта на производителя: https://ivtec.bike/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>