UCI Mountain Bike World Series 2023 | Лензерхайде, Швейцария

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

През изминалия уикенд (10-11 юни) Световните МТБ серии гостуваха в Лензерхайде, Швейцария. За любителите на спускането това бе дългоочакваният първи кръг от Световната купа за 2023 г., но и за ХС феновете имаше не по-малко интересни стартове. Ето подробностите!


Състезанията по спускане бяха в събота и поднесоха страхотни изненади, но за съжаление ще започна първо с неприятни за българските фенове новини, а именно, че за нашата Изабела Янкова сезонът започна съвсем не по желания от нея начин. След като се пребори в квалификацията за място в полуфинала (където карат топ 15 от жените), Изи закачи кормилото си в дърво и падна тежко върху корените. За щастие, след първоначалния шок, тя довърши спускането си, но не успя да се класира за финала, където карат само десетте най-бързи жени. Хубавото в цялата работа е, че българката се размина без сериозни наранявания и ще търси реванш още в следващия кръг в Леоганг.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Затова пък Рейчъл Атертън направи грандиозно завръщане в Световната купа, спечелвайки състезанието в Лензерхайде след 4-годишна пауза в своята иначе знаменита кариера с безброй победи! Ако случайно не сте запознати, в миналото дамата от семейство Атертън има пет шампионски титли и шест спечелени сезона в Световната купа. След това обаче последва период с няколко последователни травми, включително скъсан ахилес, които за дълго я държаха извън трасетата. Наред с това британската състезателка стана и майка през 2021 г. Сега, на 35 години, Рейчъл реши да се пробва в Лензерхайде, без да има някакви големи амбиции и очаквания – по-скоро „за спорта“, както се казва. Но спускането е спорт, в който тя очевидно е много, много добра, защото щом хронометърът спря да отчита времето ѝ след финала, стана ясно, че Атертън измества от горещия стол Нина Хофман (Германия). Единствената останала на старта бе Камил Баланш, която се раздаде пред родната публика, но въпреки това не успя да подобри времето на Атертън и остана втора.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

И ако това бе напълно достатъчно да разпали страстите на DH феновете, то състезанието при мъжете направо ги взриви. Причина за това бе победата на британеца Джордан Уилямс (на снимката горе), който е все още тинейджър и през 2023 г. за пръв път кара при мъже елит. Младокът е един от новите съотборници на Лоик Бруни в отбора на Specialized и явно ще се окаже истинско откритие защото за подобен дебют на голямата сцена всеки атлет на неговата възраст може благородно да завиди. След като завърши с време 2:39.222, Уилямс седна на горещия стол и му се наложи да изчака спусканията на няколко от най-известните имена в спорта, преди да разбере, че печели първото състезание за сезона. Сред тях бе и Лорис Вержие, който остана втори, а последен на старта бе Лоик Бруни, но въпреки по-добрите междинни времена в горните секции, той също не успя да пребори младия си съотборник и завърши трети.

Лорис Вержие | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Вали Хол | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране жени:

1. Rachel Atherton GBR 3:07.514
2. Camille Balanche SUI +0.534
3. Nina Hoffman GER +0.787
4. Valentina Höll AUT +1.756
5. Marine Cabirou FRA +3.604

Класиране мъже:

1. Jordan Williams GBR 2:39.222
2. Loris Vergier FRA +0.495
3. Loïc Bruni FRA +0.685
4. Laurie Greenland GBR +0.836
5. Finn Iles CAN +1.010


Реклама

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Както казах, не по-малки бяха емоциите и в неделя, в ХСО състезанията. При мъжете Нино Шуртер сътвори история. Под овациите на хиляди свои сънародници той пресече пръв финалната линия, с което подобри рекорда на Жулиен Абсалон за най-много победи в Световната купа и вече има 34 броя в актива си. Като се има предвид, че и тази едва ли ще е последна, задачата пред следващите поколения състезатели става все по-трудна…

Дъждът започна скоро след началото на състезанието. По това време победителят от ХСС старта в петък Лука Шварцбауер водеше колоната, в която бяха и Шуртер, и Жордан Сару, но с неговото темпо се движеше най-вече Алън Хетърли. По-късно Шварцбауер изостана, а три обиколки преди края Нино започна атаката си, изоставяйки зад себе си Лука Брайдо и Матиас Флюкигер. Никой не успя да удържи на устрема му, така че радостта за феновете бе пълна. Хетърли успя да запази второто място, а Сару остана трети.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Преди това в дамското състезание Лоана Лекомт даде заявка за силен сезон, като успя в последната обиколка да надделее над сънародничката си Полин Феран-Прево, както и над Ан Терпстра и Алесандра Келер. В началото на състезанието начело на колоната караше победителката от първия кръг Пук Питерсе, която в крайна сметка завърши на пето място. В третата обиколка Келер излезе напред, след това пък Терпстра пое водачеството, но към края двете французойки атакуваха и се откъснаха напред, а след това дойде и звездният миг за Лекомт. Междувременно Терпстра и Келер възстановиха позициите си и в крайна сметка Феран-Прево остава четвърта.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Класиране мъже:

1. Nino Schurter SUI 1:24:04
2. Alan Hatherly RSA +0:15
3. Jordan Sarrou FRA +0:16
4. Thomas Griot FRA +0:16
5. David Valero Serrano SPA +0:40

Класиране жени:

1. Loana Lecomte FRA 1:24.41
2. Anne Terpstra NED +0:18
3. Alessandra Keller SUI +0:32
4. Pauline Ferrand-Prévot FRA +0:39
5. Puck Pieterse NED +0:54


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>