Предстоящи събития в календара на МТБ-БГ през юни 2023 г.

Юни наближава, а с него и много интересни събития в календара на MTB-BG.com – някои са съвсем нови, други са добре утвърдени. Както винаги, правя уговорката за „неизчерпателност“, защото съм качил това, което е успяло да достигне чрез мен по един или друг начин (най-често просто съм го видял във Facebook), т.е. напълно възможно е да има и такива, за които не знам, а със сигурност някои тепърва ще бъдат обявени.

Още първият уикенд започва ударно с цели шест мероприятия. Три от тях са състезания. Още от петък започва Home Mountain Enduro 2023 на Витоша. Това е втората надпревара в тази дисциплина за 2023 г., макар че през този сезон състезанията не са обединени в ендуро серии.

В събота, 3 юни, далеч на изток, в Странджа, ще се проведе за пореден път ХСМ състезанието „Огнените пътеки на Странджа“, организирано от „Вело Царево“.

В неделя, 4 юни, горе-долу на същата географска дължина, само че по на север, в Разград, ще се проведе „Лудогорски маратон“ 2023. Това ще е десето, юбилейно издание на тази популярна надпревара в североизточната част на страната.

Любителите на велотуризма също ще имат богат избор. На югозапад клуб BELA Extreme в Петрич организира за пореден път „Велообиколка на Беласица“. Два дни, три държави, 200 км, много приятели и съмишленици!

На северозапад пък Biking Tours организират „Байк уикенд в памет на Ботев“. Естествено, мястото на провеждане е във Врачанския Балкан, в близост до лобното му място – падината Йолковица и връх Околчица.

А пък в централната част на България, по някои от пътеките в Централен Балкан, Байкария ще водят каране, озаглавено твърде изкушаващо „Шипкария с череши и рози“.

На 10-11 юни любителите на остри завои и технични пътеки ще се съберат отново в приятелска надпревара над Лъки. Това е уникалното събитие на „Крива спица“, наречено 101 Sерпентини. Предостатъчно съм говорил за него, сега просто чакам с нетърпение да дойде датата!

Други пък вероятно очакват да застанат на старта на велосъстезанието Байканджии в гр. Априлци, което ще се проведе на 10 юни.

Реклама

От 16 до 18 юни Байкария ще завъртят едно родопско кръгче, пресичайки три родопски дяла – Велийшки, Дъбраш и Баташка планина. От Велинград ще стигнат до Орцево, а оттам през връх Беслет и долината на река Доспат ще продължат към Беглика и района на връх Сютка.

В същия уикенд, и пак в Родопите, само че в източната им част, ще се проведе за първи път състезанието „Дивото зове в Маджарово“. Предвижда се в рамките на уикенда да има ХСО състезание, XCM състезание, бягане, дуатлон и колоездене за деца.

В последния уикенд на юни байкпарк Боровец ще е домакин на традиционното състезание по спускане Borovets Open Cup. И тази година то е с ранг Class 1 в календара на UCI, а освен това е и национален шампионат за България в дисциплината DH.

Освен него, на 25 юни в Шумен ще се проведе едно от най-популярните състезания в Северна България – „Шуменско плато“. То ще включва стартове в колоездене, бягане и дуатлон.

А за почитателите на дисциплината родопски туризъм Biking Tours организират едно от най-популярните си карания – „Родопска идилия“. А веднага след него, в оставащите до края на месеца делнични дни, те ще проведат и първия си детски лагер за тази година в хижа „Бунтовна“.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>