UCI Mountain Bike World Series 2023 | Нове место, Чехия

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

От 13 до 15 май в Нове место, Чехия се проведе и първият кръг от Световната купа в ХС дисциплините крос-кънтри маратон (XCM), крос-кънтри на късо трасе (XCC) и крос-кънтри олимпик (ХСО).

Преди всичко ще отбележа, че в ХСО състезанието имаше и българско участие. Младата ни надежда Виктор Енев от клуб COOP отиде да трупа опит и „да си свери часовника“, а резултатът е 125 място от над 140 участници. Със сигурност имаме доста да гоним силните нации в тези МТБ дисциплини, но точно с такива участия се трупа опит, че и мотивация, ако щете. Пожелавам на Виктор (и не само на него) още подобни участия и все по-добро представяне!

Реклама

А сега преминавам към елитните категории и стартовете в тях. Нове место е един от редовните домакини на Световната купа с чудесни трасета, а традицията повелява в повечето случаи те да са кални и хлъзгави. Така беше и този път – след хубаво време и отлични условия по време на тренировките, за същинската надпревара времето реши да бъде дъждовно.

Лаура Щигер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

В петъчните ХСС стартове Лаура Щигер (Австрия) бе най-бърза при жените, а британецът Том Пидкок спечели състезанието при мъжете, при това без изобщо да беше планирал участието си – решението за това бе взето чак в деня на надпреварата. Това беше и първият знак, че Пидкок е в отлична форма и ще се бори за втора поредна победа в Нове место, след като постигна такава през 2022 г.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

ХСО състезанието при жените в неделя поднесе голяма изненада в лицето на Пук Питерсе от Холандия, която спечели надпреварата, оставяйки след себе си две от най-силните състезателки в последните години – Полин Феран-Прево и Лоана Лекомт. Невероятното представяне на Питерсе започна със силен старт, но малко след това начело на колоната излезе Иви Ричардс (Великобритания), а на 14 секунди зад нея Феран-Прево и Питерсе се опитваха да скъсят дистанцията. Късметът им се усмихна, когато Ричардс спука задна гума, имаше проблеми и с веригата. Тези технически неудачи доведоха до изоставането ѝ, а Феран-Прево завзе лидерската позиция и се опита да се откъсне напред. В последната обиколка обаче Питерсе успя да я настигне и да измъкне победата в последния момент.

Иви Ричардс | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Иви Ричардс | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Полин Феран-Прево | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Полин Феран-Прево | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Пук Питерсе | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

XCO резултати жени:

  1. Puck Pieterse NED 1:23:01
  2. Pauline Ferrand-Prévot FRA +0:05
  3. Loana Lecomte FRA +0:11
  4. Evie Richards GBR +0:16
  5. Alessandra Keller SUI +0:38
Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете също не липсваха обрати. Том Пидкок поведе в първите обиколки, но претърпя странно падане в петата и това позволи на французина Джошуа Дибу да го задмине. До края на състезанието британецът навакса и си върна лидерството в последната обиколка, за да отпразнува едно перфектно откриване на сезона. Трети остана Нино Шуртер.

Том Пидкок | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Джошуа Дибо | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool
Нино Шуртер | Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

XCO резултати мъже:

  1. Tom Pidcock GBR 1:22.46
  2. Joshua Dubau FRA +0.05
  3. Nino Schurter SUI +0.23
  4. Jordan Sarrou FRA +0.23
  5. Thomas Griot FRA +0.48

В ХСМ състезанието най-бърз при мъжете бе Фабиан Рабенщайнер (Италия), а при жените Лейла Ниемцевич от Босна и Херцеговина.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>