Откриване на МТБ сезона на хижа „Бонсови поляни“ и тестрайд на Specialized Levo

През изминалия уикенд (22-23 април 2023) на няколко места в цялата страна имаше състезания или други събития, много от които са популярни и добре познати. Със сигурност повечето от тях заслужават по някоя добра дума или снимка, но аз имах удоволствието да присъствам (в събота) на едно ново събитие в непосредствена близост до София, за което ще разкажа накратко в този репортаж. Туристическо дружество „Боерица“, което в последните 1-2 години активно развива и поддържа туристическата инфраструктура около хижа „Бонсови поляни“ в Люлин планина, обедини усилия с Bike Center и заедно спретнаха един великолепен уикенд с основен акцент върху новоизграденото велотрасе „Пумба“ и пробата на електрически велосипеди Specialized по него.

Много от запалените карачи в столицата пробваха „Пумба“ още през 2022 г., когато пътеката бе изградена и „пусната в експлоатация“. По нея обаче бяха останали някои довършителни работи, които бяха отметнати през пролетта на 2023 г., включително и маркирането на краткия кръгов маршрут с начало и край при хижата с табели за веломаркировка (син цвят). Тя е временна, но въпреки това отговаря почти напълно на правилата за маркиране, които с няколко други организации се опитваме да превърнем в стандарт/правилник за България. Идеята е след още (не)малко работа в Люлин планина да се създаде мрежа от няколко отсечки и маршрути образувани от тях – тогава вече табелите ще бъдат за отделните сегменти със съответни номера, цвят за трудност и т.н. Но всяко нещо по реда си, стъпка по стъпка. Важното е, че в момента всеки желаещ може да отиде и да кара по „Пумба“, без изобщо да има GPS, карта или друго средство за навигация. Освен с маркировка, пътеката се сдоби и с 1-2 скокчета, както и с още няколко виража и „подпиралки“ в долната част – неща, които я правят хем по-приятна и забавна, хем и по-лесна.

След всички тези подобрения ТД „Боерица“ решиха, че е дошло време за официално откриване на велотрасето и това се случи по всички правила на „откривателството“ – с рязане на лента, шампанско и достатъчен брой „статисти“.

Всъщност пространството около хижата започна да се пълни с хора необичайно рано – най-нетърпеливите започнаха да пристигат още около 9:00 ч, а в 9:30 ентусиастите вече бяха повече, отколкото някой бе очаквал, особено като се има предвид, че стотици запалени планински колоездачи по същото време участваха в едно или друго от състезанията. Организаторите нарочно забавиха малко началото на първото каране за деня, което бе по маршрут до вр. Дупевица и обратно, за да могат да се включат и леко позакъснелите гости на събитието. В крайна сметка малко преди 10 ч разнородната компания от колоездачи потегли нагоре по пътеката към разбития асфалтов път.

Аз имах късмета да получа за тази първа обиколка един чисто нов велосипед Specialzed Turbo Levo със задачата да проверя дали всичко му е наред и да му разработя спирачките по време на спускането. Трябва да призная, че не помня някога отразяването на каквото и да е групово каране или събитие да е било по-лесно и приятно за мен – въпреки че тръгнах с десетина минути след групата, с лекота ги настигнах още в края на първия и най-стръмен баир. Оттам нататък нямах никакъв проблем да избързвам напред, да си харесвам позиция за снимане, да настройвам фотоапарата и след като оставях поне половината участници да минат покрай мен, отново се изстрелвах нагоре до следващата точка на „засада“. Единствено изпитвах леки угризения на съвестта, че дори не се изпотявам от тези бързи „тигели“, но се успокоявах с мисълта, че така си върша по-добре и по-ефективно работата. А че беше съчетана и с голямо удоволствие, това е повече от ясно!

По пътя нагоре видяхме и подновената туристическа маркировка към върха (пак дело на „Боерица“), а когато достигнахме изоставеното военно поделение и намиращия се насред него връх Дупевица, се разпуснахме по тревата между храстите като гарнизон по време на отпуск. След известно въргаляне, хапване и припичане на все още галещите слънчеви лъчи, по команда на главния водач стегнахме редиците за една обща снимка със знамето, и поехме надолу към хижата.

Спускането започна по туристическата пътека от поделението към хижата, но това бе само приятен начин да стигнем до началото на „Пумба“-та, където удоволствието достигна наистина високи нива. Дъждовете в предишните дни явно са били в идеални количества, за да направят почвата влажна, но не размекната. Перфектно почистеното и оформено велотрасе се виеше по склона завой след завой, а скокчетата в долната част бяха насърчаващи дори и при първо каране. Не е учудващо, че повечето хора не се задоволиха само с това първо кръгче и направиха поне по още 1-2 „врътки“ на „Пумба“-та – някои преди да седнат пред вкусните скара и картофки, предлагани в хижата, а други между хапките и глътките, както се казва.

Реклама

Междувременно в 11 ч започнаха и тестовите карания с е-байковете на Specialized. Мисля, че над 20 човека успяха да пробват електричките в събота, а общо през двата дни мераклиите надхвърлиха 50, т.е. интересът бе наистина сериозен. Изкачването към „Пумба“-та е идеално за е-байкове, тъй като баирът е стръмен и с „био“ байк изисква сериозен напън от страна на колоездача. С е-байк пътеката и пътят нагоре изглеждаха съвсем иначе – не само приятни, но дори интересни. Тук обаче нямам за цел да възхвалявам е-байковете – хубавото в това събитие беше, че всеки, записал се за проба, можеше лично да „избръмчи“ по баира, да се спусне по „Пумба“-та и да прецени харесва ли му или не. Идеята е такива карания да се случват и занапред, така че следете кога и къде и опитайте! Използвам повода да припомня и услугата Bike Center Experiences, която също е създадена с тази цел – всеки, който иска, да пробва в реални условия (и при това за по-дълго) какво е усещането при каране на е-байк.

През целия ден в хижата бяха налични и други приятни екстри – ди джей, коктейли, водоструйка за измиване на велосипедите, но най-вече добро настроение!

А в неделя нещата са продължили с още пробни карания на е-байковете, както и с фото и видеосесия от страна на Тодор Василев и Александър Новоселски – с интерес очаквам да видя резултатите и от нея!

Междувременно аз също имам да обработя доста снимки, така че очаквайте скоро и голям албум с кадри от събота!


Текст и снимки: Любомир Ботушаров


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>