МТБ съвети за кормилата от MSM Sport

Един от новите видеоклипове в поредицата „МТБ съвети“ на MSM Sport е посветен на кормилото на планинския велосипед. В следващите минути Йордан Дундов разглежда този компонент и неговите особености от всички възможни страни – материали и конструкция, основни характеристики, геометрия, размери, предназначение и т.н.

Единственото, което аз бих добавил към съветите във видеоклипа, е по отношение избора на дължина. За мен лично телосложението трябва да е първият приоритет, когато преценявате какъв размер кормило да пробвате. В наши дни високите колоездачи без проблем ще намерят достатъчно дълги кормила. Рискът е по-скоро при хората с по-нисък ръст, които гонейки повече стабилност, може да надскочат с доста препоръчителната за тях дължина на кормилото, а според Лий Маккормак, който е един от световно признатите авторитети в планинското колоездене, продължителното каране с твърде широко кормило може да доведе и до травми в раменете. Цитирам го не случайно, защото пак той е изработил формула и метод за определяне на подходящата дължина на кормилото с оглед на ръста. Тя гласи, че трябва да умножите ръста си в сантиметри по 4.40, за да получите максималната дължина на кормилото в милиметри. За да разберете защо това е важно и какво стои зад тази формула, гледайте този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=xMXlKED32uo.

Реклама

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>