Брайдън Брингхърст | 8600 фута

Зная, че не всеки ще намери време да изгледа този пълнометражен филм, посветен на едно изкачване… Но колкото и невероятно да ви се струва, в някои аспекти той е по-интересен и полезен от повечето МТБ филми, които съм гледал.

„8600 фута“ разказва подробно за едно изключително постижение на американския МТБ майстор Брайдън Брингхърст. Пътеката „Whole Enchilada“ в Моаб, щата Юта, е една от най-известните в Северна Америка и всяка година привлича незнаен брой ентусиасти и експерти, които се опитват да преодолеят над 2600 м денивелация надолу в рамките на около 40 км. Тези карания обикновено продължават около 4-5 часа, а качването се извършва с транспорт до горната точка. Пътеката е разнообразна, като втората ѝ половина е особено камениста и технична, а най-трудните участъци могат да бъдат описани единствено с врачанското понятие БОЧ. След всичко това, опитайте се да си представите, че ви хрумва да се изкачите по тази пътека… Ако сте дотам смели във въображението си, опитайте се да си представите да превърнете подобна мисъл в реалност с условието да преодолеете успешно всеки сантиметър от пътеката в посока нагоре в рамките на един ден. Това успява да направи Брайдън Брингхърст!

Реклама

Брайдън не е най-голямата фрийрайд звезда, нито най-бързият спускач в Световната купа, но всяко негово видео е запомнящо се. Той е от онези всестранно развити колоездачи, които комбинират умения от спускането, фрийрайда и траяла в един изобретателен стил на каране, който изглежда особено невероятно, когато е приложен към естествени терени и пътеки, по които повечето от нас биха се чудили как да минат дори по нормалния и обичаен начин. Ако не сте запознати с този аспект от карането му, в MTB-BG.com има няколко видеоклипа, в които можете да го видите.

Тук обаче Брайдън решава да надмине и себе си, и всеки друг. За успеха му не са достатъчни само брилянтни технически умения, нито само перфектна физическа подготовка. Необходима е на първо място една необикновена и непостижима за мнозина настройка на мисълта и волята.

Филмът „8600 фута“ проследява всичко това – от идеята през подготовката до реализацията. В него ще научите кой е Брайдън Брингхърст, как се е формирал като човек и планински колоездач, как живее, как тренира, как мисли и как постига немислимото.

Когато се появи официално на екран, си казах „Как ли пък ще намеря час и половина, за да го гледам?“. Оставих си го за по-мрачните и студени дни. Когато започнах да го гледам обаче, макар че се наложи да го правя на части, нямах търпение да приключа с поредната порция задачи, за да се залепя отново пред монитора и да си пусна още няколко минути. Има много, което човек може да научи от този филм, защото той не е за карането, а за постигането на високи цели…

Гледайте филма тук: https://www.youtube.com/watch?v=liFHsc8h0hc


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>