Купа Мургаш 2022 – класиране

Текст: Любомир Ботушаров; снимка: велоклуб „Мамут“

Условията за каране към вр. Мургаш в неделя, 18 септември, далеч не бяха от най-хубавите, но редовните участници в едно от най-популярните софийски състезания, Купа Мургаш, са свикнали с капризите на времето – карали са и в пек, и в дъжд, и в мъгла, и в прахоляк. Тази година явно беше ред на студа и вятъра да правят компания на състезателите, дръзнали да атакуват един от трите маршрута, подготвени от организаторите от велоклуб „Мамут“.

По най-дългия и брутален маршрут, наречен „Епик“ (75 км с мноого изкачване и няколко технични спускания) най-бърз при мъже елит е Богдан Стойчев (Велораптор), който преодоля трасето за 04:49:27 ч, следван от Камен Тончев (КК Варна) и Станимир Иванов (TnW).

Само една жена завърши това изключително предизвикателство за тялото и волята – това е Ивета Костадинова (Doltcini Pro Team/Veloraptor). При мъжете над 40 г. победител стана Калин Русев (Велораптор).

Очаквано, най-много състезатели имаше по класическия маршрут с дължина 45 км. При мъжете до 39 години най-бърз по това трасе бе Живко Димитров (КК Берое), следван от Емил Пенджуров (BT Revolution) и Иван Наков. В горната възрастова група (40+) победител стана Илия Вълканов, който даде и най-доброто време по този маршрут. При жените първото място е за Спасиана Миленова, а при юношите класирането оглавява Виктор Енев (Мамут). В тази дистанция имаше и категория е-байк, в която най-бърз (и единствен завършил) е Богдан Ставрев.

Късият маршрут „Пикник“ не се качва до върха и като цяло е доста по-лек, затова не е учудващо, че в тези неблагоприятни условия дори и някои доказани състезатели избраха него. Тук категориите бяха най-много и почти във всяка имаше участници, но аз ще обобщя резултатите по пол – при мажете най-бърз е Деян Стоичков (Siemens), а при жените Йоана Вълканова (Колоездачен Клуб КООП).

Всеки, който желае да разгледа класирането в детайли, включително с междинни и финални времена, може да намери резултатите тук: https://tracksport.live/e/kupa-murgas-2022.

Снимки, видеоклипове и всякаква друга информация е налична във Facebook страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/1307155969693901/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>