Финал на iXS European Downhill Cup в Пила, Италия

Текст: Любомир Ботушаров; снимки: Rick Schubert

На 10-11 септември в Пила, Италия се проведе последният за тази година кръг от iXS European Downhill Cup, като в него отново имаше солидно българско присъствие и, може да се каже, че представянето на нашите участници, които заеха позиции в средата на класирането, е добро. За някои от тях това бе първи сезон с участия в международни състезания от такъв клас, други вече имат известен опит и показват устойчивост в резултатите. Условията за каране бяха перфектни, а конкуренцията, както винаги, на ниво.

Най-напред като позиция се класира Деница Тошева, която зае второто място на подиума в категорията Pro U19 female. Вярно е, че този път участничките бяха само две, но подиумът си е подиум, а и този резултат затвърди представянето на Дени в предишните кръгове и така тя завърши на второ място и в крайното класиране на iXS European Downhill Cup за 2022 г.

При мъже елит имахме двама участници – Валенто Александров и Иван Янулов. Те участваха в т.нар. малък финал (т.е. след топ 30) и завършиха съответно на 59 и 72 място.

Тук за протокола ще вметна, че най-бърз при мъже елит бе Они Райнио от Финландия, а в крайното класиране най-много точки събра Лука Бергинц от Словения. От българите най-много точки в тази категория през сезон 2022 събра Стивиан Гатев – той е на 62 позиция. При жени елит победителка в състезанието стана Вероника Уидман (Италия), но крайното класиране бе оглавено от нейната сънародничка Лиза Гава.

Реклама

Продължавам с българското участие: в категория Pro U19 male единственият ни представител в Пила бе Велин Дойчев, който завърши на 23 място. Негово е и най-доброто време сред българските участници в този кръг. В крайното класиране Велин заема 51 позиция, а малко преди него, на 47 място, е Димитър Мазнейков.

При още по-младите, Pro U17 male, участваха трима, като сред тях най-бърз бе Божидар Илиев (19 място), следван от Роберто Василев (23 място) и Димитър Джупаров (45 място). Божидар и Роберто са с почти същите позиции и в крайното класиране за сезон 2022 – 19 и 22 място.

Както се вижда, най-бързите ни младежи успяват да защитят позиции в средата на класирането, при това нееднократно. За някого това може и да не звучи като голям успех, но имайте предвид, че в тези категории конкуренцията е доста сериозна – може да се каже, че iXS European Downhill Cup е следващото ниво под Световната купа, но тази верига състезания е по-лесно достъпна за участие на непрофесионални и полупрофесионални атлети и е добър начин да си „сверяваме часовника“. Като се има предвид, че тези участия в голяма степен са „на мускули“ (т.е. случват се с финансиране и подкрепа най-вече от страна на семействата и/или велоклубовете), може да се обобщи, че има напредък във времето. Има и още много работа, разбира се – в елитния спорт нещата не се случват нито за ден, нито дори за един сезон. Надявам се, че и догодина ще може да виждаме български имена в тези състезания – някои от тях вероятно вече и в по-горни категории. Успех!


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>