Предстоящи събития през септември 2022 г.

След отпускарския август в календара идва ред на един от най-наситените с МТБ събития месеци, който отбелязва и началото на есента – септември. Вижте какво съм добавил в календара на МТБ-БГ, но имайте предвид, че се очаква обявяването на още събития, включително и курсове на Велоучилище МТБ-БГ.

Месецът ще започне ударно с няколко истински класики, макар и в различни жанрове. От 2 до 4 септември любителите на ендуро състезанията ще могат да се включат в двудневната надпревара Elevation 999 в района на Пампорово и Смолян. Ако пък не ви влече надбягването с хронометъра, от 3 септември в същата част на Родопите Biking Tours организират „Родопски шедьовър Пампорово 2022“ – туристическо каране в стил ХС, но и с елементи на ендуро.

На 3 септември започва и 9-дневната родопска одисея на Байкария, наречена Рудопия. 15 години след първата Рудопия, Байкария искат отново да ви преведат по оригиналния, класически маршрут с начало във Велинград и край в с. Мезек. Може да има тук-там известни разлики, продиктувани от актуалното състояние на пътища и пътеки или просто с цел оптимизиране, но като цяло нещата ще са колкото се може по-близки до онази първа Рудопия през 2007 г.

На 10-11 септември се очаква пореден рекорд на броя участници (а вероятно и кибици) в 24-часовия маратон по планинско колоездене край с. Мътеница. Като част от предварителната програма съм обявил и курс на Велоучилище МТБ-БГ по състезателното трасе в петък, 9 септември, подходящ за всеки, който иска да натрупа увереност за предстоящите спускания през деня и нощта. През същия уикенд се очаква и детското състезание „Деца на колела“ в Ловеч, а пък на морето, в Царево, на 10 септември ще се проведе състезание в дисциплината ХСС – подобни стартове все още са рядкост у нас.

От 16 до 19 септември в Боровец е планирано традиционното състезание по спускане, макар че все още не са обявени подробности за него. Затова пък любителите на ХС карането ще имат труден избор между две събития – Велорали „Средна гора“ край Стара Загора на 17-18 септември и Купа Мургаш на 18 септември край София.

Покрай трите почивни дни в периода 22-25 септември също „всичко е заето“. За любителите на БОЧ-а (каране по много технични и трудни пътеки) може би ще е изненада, че приятелската сбирка Ендуро Гарванец 2022 ще е именно на тези дати. Скоро очакваме и подробностите за това култово събитие във Врачанския Балкан. За любителите на морето и по-лежерното каране Biking Tours организират есенно издание на своя халкидически велотур „Плажовете на Ситония“. Ако ви влекат още по-далечни страни и високи скалисти планини, Байкария са обявили едно многодневно каране в Атласките планини на Мароко – от 22 септември до 2 октомври. А пък за децата ще има цели две състезания в този период – първо ще е Детско маунтин байк предизвикателство – Троян 2022“ на 22 септември, а след това на 24-25 септември се очаква поредният кръг от Българските детски серии по спускане с домакин Самоков.

В края на месеца, от 30 септември до 2 октомври се задава и състезание по спускане в Петрич по трасето „Папреница“.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>