M-check или как да проверите велосипеда си преди каране?

Проверката на велосипеда преди каране е важна, ако искате да сте сигурни, че няма проблеми с компонентите, които да ви изиграят лоша шега и да провалят разходката или състезанието ви.

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Повечето хора използват т.нар. М-check – името идва от това, че се следва определена последователност при огледа и проверката на велосипеда, описвайки въображаемо буквата М, с което намалява рискът да пропуснете някой компонент или сглобка. Казано най-просто, започваме от предното колело, преминаваме към кормилната област, после надолу през рамката към средното движение, нагоре към седалката и отново надолу към задното колело. Можете, разбира се, да действате и хаотично или пък избирателно, ако имате причина да се фокусирате върху нещо конкретно, но в общия случай, ако говорим за обща проверка, е удобно да следваме така описаната буква М.

За какво да гледате?

Започвайки от предното колело, трябва да проверите:
– налягането в гумата;
– целостта и праволинейността на гумата – дали има разрези в каркаса и протектора, дали вътрешната гума не е образувала „балонче“, дали няма липсващи грайфери, дали при завъртане гумата е права, дали не изпуска запечатваща течност (ако е безкамерна) и т.н.
– дали предната ос е правилно и достатъчно затегната;
– дали има хлабина в лагерите на предната главина;
– дали каплата е права, здрава и дали спиците са равномерно натегнати;
– дали предният спирачен диск е прав;
– дали спирачният апарат и накладките са правилно подравнени, дали не са износени.  

После преминаваме към вилката, където може да проверим налягането; дали се сгъва и разгъва плавно; дали няма хлабина във втулките; дали няма външни механични увреждания, които да налагат посещение в сервиз.

В кормилната област се намират някои от най-важните компоненти, включително и с оглед нашата безопасност. Там е важно да прегледате следните неща:
– дали няма хлабина/почукване/затягане/скърцане при кормилните лагери (чашките);
– дали лапата е правилно центрирана и добре затегната към стержена;
– дали кормилото е правилно центрирано и добре затегнато;
– дали ръкохватките са добре затегнати;
– дали спирачните лостчета и командите за скоростите и за понижаващия кол са на желаните от вас места и под удобен за вас ъгъл, отстояние и т.н.
– дали спирачните лостчета са стегнати само толкова, че да стоят на място, но при прилагане на сила да могат да се завъртят – това помага да избегнете счупването им при падане;
– дали двете спирачки работят адекватно при тест на място;
– дали командите (за скорости и/или за понижаващ кол) работят адекватно.

След тази важна зона преминаваме към средното движение и компонентите около него. Преди това правим оглед на рамката за чисто механични увреждания – кривини, пукнатини и др. В централната долна част на велосипеда проверяваме:
– дали курбелите се въртят свободно и гладко;
– дали няма хлабина в средното движение/курбелите;
– дали предният венец (или венци) са добре фиксирани;
– дали педалите се въртят гладко, дали нямат механични увреждания, липсващи шипове и т.н.
– дали веригата не е изкривена или компрометирана по друг начин;
– ако сте с преден дерайлор, проверява се позицията му и действието му, т.е. дали превключва;

Към тази зона можем да причислим и задният амортисьор (ако има такъв), защото често се намира в близост до средното движение или поне в рамките на предния триъгълник на рамката. Важно е да проверите дали няма хлабина в точките за монтаж на шока, дали е с подходящо за вашето тегло налягане (най-често се препоръчва началното сгъване, т.нар. sag, да е около 25-30%), дали няма някакъв теч на масло, механични увреждания и др. Покрай всичко това при велосипедите с двойно окачване е хубаво да се проверят и ставите на окачването – дали са добре затегнати, дали няма хлабина, дали има пукане/скърцане откъм тях.

Отивайки към седалката, проверяваме дали височината ѝ е коректна за нашия ръст; дали наклонът и разположението напред-назад е каквото искаме; дали е добре затегната и дали няма механични увреждания. Затягането на скобата за кола на седалката също е важно, а ако сте с понижаващ кол, проверете и неговата функция, както и дали няма някаква сериозна хлабина или механично увреждане.

Завършвайки със задното колело и задната част на велосипеда, списъкът за проверка също е дълъг:
– задния триъгълник на рамката/окачването за механични увреждания;
– налягането в задната гума;
– целостта и праволинейността на гумата – дали има разрези в каркаса и протектора, дали вътрешната гума не е образувала „балонче“, дали няма липсващи грайфери, дали при завъртане гумата е права, дали не изпуска запечатваща течност (ако е безкамерна) и т.н.
– дали задната ос е правилно и достатъчно затегната;
– дали има хлабина в лагерите на задната главина;
– дали каплата е права, здрава и дали спиците са равномерно натегнати;
– дали задният спирачен диск е прав;
– дали спирачният апарат и накладките са правилно подравнени, дали не са износени.
– дали задните венци не са износени, изкривени и т.н.
– дали задният дерайльор е прав (включително ухото, чрез което е прикрепен към рамката), дали функционира правилно.  

Реклама

Колко често и колко подробна да е проверката?

Някои хора държат да проверяват байка си преди всяко каране, в което няма нищо лошо. Като се има предвид, че бързият вариант на проверката може да отнеме само 1-2 минути, това инвестирано време може да ви се отплати, ако се наложи да направите някаква лека корекция вкъщи или в гаража вместо да решавате по-голям проблем впоследствие на пътеката.

Ако рутинната проверка преди всяко каране ви се струва прекалена, то е хубаво да преглеждате байка поне веднъж на 2-3 карания. Освен това проверката, поне за мен, е задължителна в някои случаи, когато има конкретен повод за нея, а именно:

  • Преди състезание – по очевидни причини.
  • Преди всякакви други важни и/или далечни карания – например ако правите някакъв дълъг целодневен или многодневен преход, ако отивате „на село“ и знаете, че няма да има сервиз наоколо и т.н.
  • След дълги и сериозни карания, които са причинили на велосипеда по-сериозно натоварване от обичайното.
  • След сериозно падане, тъй като такова може да доведе до повреди, включително и такива, които са незабележими с просто око.
  • След престой на велосипеда в сервиз. На пръв поглед е абсурдно точно след сервизиране да проверявате изправността на байка си, но първо, е добре да се убедите, че работата е свършена, и второ, дори и в най-добрите сервизи, дари и най-добрите механици може по невнимание да пропуснат да затегнат някой болт. Освен това много възли и сглобки по велосипеда имат склонност да се разхлабват/развиват след сервизиране (важи и за чисто нови велосипеди, току що сглобени), така че е важно при първите няколко карания да проверявате дали всичко е наред.

Проверката на велосипеда може да е както съвсем бърза, само „на ръка“ и „на око“, така и много пълна и изчерпателна, с използването на цял набор от инструменти или поне мулти-инструмент като минимум.

Очевидно е, че от подробната проверка ще има нужда по-рядко. Аз бих я правил преди състезание или преди някакви много важни карания далеч от сервизи и цивилизация.

Един междинен вариант е частичната проверка – ако трябва и с инструменти, но фокусирана само върху конкретни детайли. Такава е например проверката след ремонтиране или след падане, когато оглеждаме конкретни компоненти или части на велосипеда.

Преди всяко каране или поне веднъж на 2-3 карания е приложима т.нар. бърза проверка, която може да се извърши буквално за 1-2 минути. Ето как я осъществявам аз:
1. Правя визуален оглед на предното колело; след това хващам с една ръка вилката, с другата гумата и проверявам за хлабина в главината (обикновено ще се усети и хлабина откъм предната ос, ако не е затегната); после вдигам предното колело, завъртам го и оглеждам дали всичко по каплата, спиците, гумата и спирачката е наред.
2. Проверявам чашките за луфт, след което на ръка проверявам дали лапата, кормилото и компонентите върху него са затегнати и нормално функциониращи (особено спирачките!).
3. Бърз оглед на педалите (плюс завъртане на ръка), курбелите, задния амортисьор, кола на седалката и седалката.
4. Огледа от т.1, само че приложен към задното колело и компонентите по него. 

Ако при проверката установите някакъв проблем, в зависимост от характера и сложността му, може да го отстраните сами или да навестите доверен сервиз. Ако всичко е наред, мога да ви пожелая приятно каране! 🙂


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

2 Responses to “M-check или как да проверите велосипеда си преди каране?”

  1. Пламен Атанасов

    Страхотна статия!
    …за новобранци.
    Уважавам усилията, времето и желанието, което сте вложили! Браво!!!
    Благодаря Ви за това, защото осъзнавам, че това е двигателя, който движи НАШЕТО хоби напред!
    Така е! Иначе и аз нямаше да Ви пиша „на дълго и широко“, а щях да Ви „наплюя“ или „възхаля“.
    И няма да Ви обяснявам за кое сте „прави“ и кое е „излишно“, и всякави такива, НО онова, което ми „бръкна в здравето“ беше шибаната думичка „ИМАГИНЕРНО“.
    Ще съм Ви много благодарен, ако за в бъдеще използвате БЪЛГАРСКИТЕ думи.
    Благодаря Ви.
    П.П.
    Формата за коментар е отвратителна – 2 реда!!!

    • Здравейте! Благодаря за коментара! Замених думата, която Ви е подразнила, с българското ѝ съответствие.
      Бъдете спокоен, не само в бъдеще, но и в изминалине над 20 години винаги съм се старал да ползвам БЪЛГАРСКИТЕ думи. Всички редовни читатели на MTB-BG.com знаят, че от самото създаване на сайта аз самият също държа много на българския език и го използвам дори в случаите, когато това ме прави старомоден, странен или неразбираем, защото за същите случаи всички други използват чуждици. Например аз пиша „понижаващ кол“ вместо „дропър“ и още много такива случаи, в които дори съм търсил съвет от читателите коя би била най-правилната дума на български за даден английски термин. (По същата причина ползвам „хоризонтален и вертикален обхват“ вместо „reach“ и „stack“ и други подобни странни за повечето хора думи).
      Случва се понякога в бързината и аз да употребя някоя чуждица, не ми е никакъв проблем да се поправя, ако получа сигнал за това.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>