Maxxis BIKE Transalp 2022 с Борис Първанов – преди етап 5

Една вечер на топло и ще трябва да се връщаме отново в планината, няма време за приспособяване към климата. Района на Калтерн е най-известен със своето вино, но е на път да се превърне в истински рай за колоезденето.  Езерото, околните планини и топлите циркулиращи ветрове създават уникални климатични условия за практикуване на спорта. Тук сезонът за колоездене започва рано и завършва доста късно през годината. Слънцето все още грее в района, когато останалата част от света вече е покрита с мъгла. Подробна информация за множество маршрути, в това число и подробни пътни книги, профили с надморска височина и точни описания на пътеките, може да откриете на адрес: https://www.kaltern.com/en/bikefreundliche-beherbergungsbetriebe-kopie.html.

На нас ни предстои етап 5, който ще ни отведе от лозята и ябълковите градини при плажа на езерото Калтерн  към  суровия планински свят на Доломитите: голото каменно сиво на високите планини. Никой друг етап не предлага по-голяма разлика в надморската височина между старта и финала. Baita Segantini, панорамната хижа преди върховете на финалното за деня градче Pale di San Martino, се извисява на 2000 метра над река Etsch, на чиито брегове започва изкачването. Това също е особеност на този етап: като се пренебрегне краткото междинно спускане във Val di Fiemme, този етап се състои от едно единствено продължително изкачване с дължина почти 70 километра, по време на което се преодоляват тези чисти 2000 метра надморска височина! И това, включително междинните спускания, трябва да се коригира до 2500 метра бруто. Поемаме по старата железопътна линия от Etschtal към Val di Fiemme, където се движи Marcialonga, едно от най-известните състезания по ски-бягане в света. Над градчето Предацо ще преминем през буйната гора на Паневеджо, известна със своите специални дървета, смърчовете, които осигуряват материал от фина дървесина за изработка на цигулки. Дървото, което Страдивари е използвал за едни от най-желаните и скъпи инструменти в света! След гората пристигаме във Вал Венегия, където ще се открие гледка към северния фланг на Пале ди Сан Мартино. Оттук започват едни чудесни серпентини към върха, минавайки покрай Baita Segantini. Около Cima Vezzena, северозападния стълб на планинския масив, трасето ще мине Passo Rolle и по стилна пътека ще пристигнем в San Martino di Castrozza.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>