Българското участие във втория кръг на iXS European Downhill Cup 2022 в Марибор

Вторият кръг от Европейската купа по спускане на iXS се проведе от 6 до 8 май в Марибор, Словения и в него взеха участие 11 състезатели от България, предимно в младшите възрастови групи. Условията за каране бяха силно променливи – сравнително сухо трасе в петък, обилни дъждове и кал в събота (квалификациите) и по-приятно време в неделя, но без да доведе до особено подобряване на сцеплението – калта даже стана по-гъста и лепкава.

Снимка: Rick Schubert/iXS European Downhill Cup

При такива обстоятелства Деница Тошева за втори път този сезон успя да се качи на подиума, заемайки трето място при девойките в категория Pro U19 female. Дени имаше шансове и за по-добре класиране, само че едно падане ѝ попречи да ги реализира. За съжаление другата българска участничка, Гергана Цанкова, пострада леко в предишните дни и не можа да кара на финала.

Стивиан Гатев, въпреки че успя да кара в т.нар. супер финал (топ 30), завърши там на 28 позиция, което не бе достатъчно удовлетворяващо за него. Другият българин сред мъжете, Димитър Атанасов, чиито прякор е „Марибор-а“, се класира на 80 място в малкия финал, след като оцеля при сериозно падане в тренировките.

Реклама

Разочарование претърпяха и други изявени български състезатели – Роберто Василев остана на 27 място в категорията си Pro U17 male. Заслуга за този резултат има падането му в първия тренировъчен ден, при което той едва слезе до финала с пукната китка. Въпреки този инцидент, в събота Роберто пребори болката и се спусна в квалификацията с шина на ръката, като успя да даде най-добро време сред българите и се класира на 10 място в групата си. За жалост обаче в неделя травмата явно си е казала думата и младата ни надежда завърши по-назад от желаното. Затова пък Божидар Илиев финишира на 13 място в тази категория, което в случая съвсем не бе фатално за него. Димитър Джупаров зае 36-а позиция, а най-назад се класира Борислав Цачев, но заради технически проблеми с велосипеда.

Най-бързи сред българите в неделя бяха Димитър Мазнейков и Велин Дойчев, които карат в категория Pro U19 male и заеха в нея съответно 16 и 19 място. В същата група Симон Кръстанов, който тепърва започва да трупа опит в състезания от такъв клас, завърши на 49 място.

За още по-цветна картина от състезанието ви препоръчвам публикацията на Светлин Гатев в групата „DH участия в чужбина“.

По-обща представа за надпреварата може да добиете от репортажа в сайта на организаторите.

Пълното класиране може да видите тук: https://www.ixsdownhillcup.com/media/90133.pdf.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>