Йордан Дундов обяснява основни неща за окачването и настройката му

Напоследък МСМ Спорт започнаха да публикуват във Facebook страницата си и YouTube канала си не един и два видеоклипа, в които споделят полезни неща и съвети, свързани с велосипедите и особено с планинските такива. Главно действащо лице в повечето от тях е Йордан Дундов, който едва ли има нужда от представяне сред любителите на ендурото и спускането, но най-общо казано е дългогодишен колоездач, механик, консултант и изобщо човек, който живо се интересува от байковете и техническите им аспекти. С други думи, поназнайва доста неща и винаги е готов да ги споделя и коментира.

И понеже в интернет пространството все още няма огромен брой видеоклипове на български език на тема окачване, споделям с удоволствие два такива по темата.

Първият е посветен изцяло на началното сгъване (т.нар. sag) и как да го измерим. Начинът на Данчо е малко по-сложен от „стандартния“, но това е, защото цели по-голяма точност с оглед на възможните разлики в кинематиката и характеристиките на окачването.

Вторият видеоклип е с дължина над 30 минути, но в него са разгледани всички основни моменти в работата на вилките и задните амортисьори, както и най-често срещаните възможности за настройката им, включително как и какво точно правят те. Бих казал, че някои от нещата са онагледени много добре и човек лесно може да добие съвсем практична представа какво се случва в тръбите/патрона на вилката или в тялото на задния амортисьор. Дори да не можете да намерите веднага време да го гледате, ако тепърва навлизате в света на планинските велосипеди и окачването им, или просто ви е интересно как е разработена и поднесена темата, отделете в подходящ за вас момент този половин час.

А пък ако двата видеоклипа ви се струват полезни, върнете се в началото на статията и там ще намерите линкове към местата, където може да очаквате и други подобни материали.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>