Пътуване във времето с Ханс Рей и Shimano

В природата еволюцията е процес, който отнема стотици или хиляди години, докато при планинското колоездене цялата история от създаването на маунтин байка до наши дни се побира в рамките на един човешки живот. Живият пример за това е легендата Ханс Рей, който започва да кара планински велосипед малко след появата на първите такива в края на 70-те години на 20 век и го прави с удоволствие и до днес.

И макар че траял звездата от зората на планинското колоездене със сигурност владее байка по-добре от доста „млади дихатели“, има и още нещо, което му помага да развива карането си – това са промените в технологиите и качествата на велосипедите. В това отношение, както и в много други, Ханс Рей винаги е бил пионер и никога не се е страхувал да пробва нови неща, дори когато за времето си са изглеждали ексцентрични или почти немислими. Именно благодарение на хора като него спортът и техническото оборудване днес са на нивото, което познаваме. Както ще видите и във видеото, гаражът на Ханс е същински музей на планинското колоездене, а благодарение и на архивните кадри, може да добиете добра представа с какво се е карало преди и с какво сегашните маунтин байкове превъзхождат своите предшественици.

Реклама

В момента една от основните насоки за развитие на планинските велосипеди е електрическото задвижване и за господин Рей те не са нещо ново, но с новите технологии в тази област той продължава да се занимава активно с това, което е правил цял живот, и да търси нови предизвикателства, без да обръща внимание на ЕГН-то. Това се потвърждава и от страхотните снимки, предоставени от Shimano към видеоклипа:

One Response to “Пътуване във времето с Ханс Рей и Shimano”

  1. Мирчо

    Е, Ханс Рей е легенда – още като в тийн годините го следяхме по списания и (много трудни за намиране) VHS филми.
    27 години за GT – едно от най-дългите спонсорства.
    Каналът му в YouTube много си заслужава – https://youtube.com/user/Hansnowayrey

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>