Станислав Панайотов и неговия уникален титанов байк

Думата уникален често се използва не съвсем на място с цел създаване на сензация, поради което малко се е поизтъркала, но в случая няма как да не я употребя, защото този велосипед, представен с пълни подробности от неговия собственик, е наистина единствен по рода си. Защо ли? Защото рамката му е изработена по индивидуалната поръчка на Станислав Панайотов и е с характеристики, които няма да намерите при нито една серийна рамка от този тип. Предполагам, че това е достатъчно, за да предизвика интереса на много от читателите на МТБ-БГ. Благодаря на Станислав, че сподели тази интересна информация с нас – нататък е неговият разказ за появата на този байк от началото до края.

Станислав Панайотов | Моята мания

В началото беше градът. Живея в София, България. Типичен според мене град за Югоизточна Европа. Най-типичното за София са некадърните ремонти на пътищата, разнообразен терен и малко на брой качествени велоалеи. В интерес на истината парковите алеи напоследък са много по-добре поддържани от самите пътища в София.

И градът ми даде трасето, пътя ми – тротоари, бордюри, асфалт, всякакъв размер паваж, трамвайни линии, горски пътеки и, разбира се, дупки с тук-таме неочаквани ремонти. Аз бях тежък мъж (приблизително 120 кг, в момента 105) и реших, че моето колело за града не може да е някое крехко и чупливо петкилограмово колело. Моето колело трябва да е направено за голямо натоварване. Затова избрах планински велосипед без задно окачване. В началото на 2018 година си купих NS Bikes Djambo 2 – изглеждаше като сбъдната моя мечта, докато не установих следните неща: вилката е смотана и с тези стандартни планински гуми хем съм много бавен, хем хабя прекалено голямо усилие. Мислех, че всичко, което ме дразни, мога да го сменя в бъдеще. Смених гумите и вилката. Уцелих невероятно намаление в един германски сайт и успях да взема Fox Racing Shox 34 Float 29″ 130 Grip Rhythm 51 Boost Suspension Fork – 2017 OEM (това цялото дотук е само името на вилката!!! – само за 200 евро) и гуми Schwalbe Super Moto-X Performance RaceGuard 27.5+х2.80 (2 х около 25 евро). Велосипедът хем олекна (новата вилка беше с около килограм по-лека), хем стана значително по-пъргав, по-бърз, но пък сега установих, че карам само на бързите предавки и бавните не ги използвам. Предният венец изведнъж ми стана много малък. Смених го с максималния (38 зъба, zero offset), който трудно се събра от рамката, но пак ми беше малко – все едно караш колело, което изисква прекалено малко усилие, а и си бавен. Максимум и с много въртене – 35 километра в час на равно. Все пак бях по-бърз от началното положение. Тук излезе друг проблем – като съм по-бърз, трябва да мога и да спирам по-бързо. Стандартните за модела спирачки SRAM Level явно не бяха проектирани за моите „нежни“ килограми и започнаха да издават смущаващо виещи звуци при всяко спиране. Обясняваха ми, че просто този модел са си такива – вият. Разбира се, че ги смених – сложих Shimano Zee с ротори Shimano Deore XT SM-RT76 (203 отпред и 180 на задното колело). Всичко беше вече точно – тези хем спират прекрасно, хем не вият. Дразнеше ме фактът, че съм бавен, но пък като голям гъзар карах NS Bikes, докато не проумях – тази рамка може толкова.

Реклама

Почна се едно търсене – коя рамка хем има подобна геометрия, хем може да събере голям венец и моите прекрасни гуми. Получи се много сложно с една рамка размер L Dartmore Primal 29. Трябваше да сменя и задната главина от 135 на 148 мм. Поръчах предна плоча от Absoluteblack (още едни 200 лв). Смених и шините с малко по-тесни, за да се съберат гумите. То стана с голям зор и цели две допълнителни шайби при средното движение – нещо, което ми беше малко. Гумите минаваха на „милимунди“ от стойките на веригата. Явно размер L при NS Bikes и размер L при Dartmore определено не се отнасят за еднакво високи хора. Карах го, но ми изпаднаха пак някакви неочаквани пари в края на миналата година.

Ето тук се почна моето проектантско приключение, защото реших – ще си проектирам собствена рамка! Бях достатъчно доволен от размера на NS Bikes, само да събираше голям венец отпред и ако можеше, да е с по-голяма задна главина (защото тогавашната рамка си беше с QR 135). Намерих лесна програма за проектиране на рамки – BikeCad! Слагаш ѝ нужните размери и тя ти генерира доста добър чертеж. Безплатната версия на програмата нямаше много от нужните ми характеристики. Договорих се с производителя на програмата – преведох я на български. В замяна на превода имам професионалната версия (спестих с преводачески труд за около два месеца едни 320 евро). Почна се едно проектиране и търсене на производител. Тук стигнах и до извода, че рамка от алуминий или от титан по моя поръчка ще ми излязат еднакво скъпо, а и карбонът отпадна поради голямата си крехкост и скъпост, та в крайна сметка нямаше голям избор – титан. Е да де, ама този метал не се обработва хич лесно, трябват си познания и техника. Намерих един сайт с изброени всички фирми, които правят титанови рамки. Някои ги продаваха за бесни пари, все едно са златни. Не съм Рокфелер – регистрирах се в alibaba.com. Почна един алъш-вериш – договорки с китайците кой ще ми изработи рамката по моя чертеж най-евтино. Сигурно вече се сещате – първата фирма (с най-ниската обявена сума) не се справи и само ми загуби времето, поне ми върнаха парите от предплатата с извинение. Свързах се с друга фирма и одобрих чак петия поред чертеж, който ми предложиха (всичко трябва МНОГО внимателно да се гледа). Платих 50% от сумата и започна тримесечното изработване на новата ми рамка от по-квалитетна фирма – Waltly Titanium. Наложи се да мина на хептен друг вид курбели – Shimano FC-M645 ZEE 10S 36T 170 мм с евтина китайска плоча 46Т и съвсем различна задна главина Hope Pro 4 150 във вариант за 157 мм. Купих нови венци 11-51 и заден дерайльор с команда – мини групсет Shimano Deore M5100.

През цялото време спестявах пари, бях си направил една електронна таблица с графика. Баш когато настъпи времето рамката да стане готова, се разболяхме почти цялото семейство от Covid-19. Аз лично го изкарах по съвсем стандартния начин – тотална загуба на сила, ниска сатурация, в Инфекциозна болница на кислород и системи. Рамката вече беше готова. Платих и останалите 50%. Пристигна бързо, за една седмица от Китай до нашата митница. Още една седмица беше нужна на DHL Express, за да я освободят и платят всичко от мое име (предлагат такава услуга – струва 24 лв.) и да ми я докарат до адреса. Разплатих се с тях. Задължителната карантина ми беше свършила точно преди два дена. Беше вече петък по обяд. Закарахме всичко с един колега в Dragzone България. Там имат страхотен механик, който аз много уважавам. В понеделник на обяд вече беше готов байкът.

Лично аз съм във възторг от качеството на изработка на рамката. Можете да си мислите – сега той си прави автореклама – не не е така. Заварките, всяка извивка, всяко размерче – всичко е както съм задал да бъде направено. Всичко е изпълнено прекрасно и усещането да имаш нещо, в което си вложил толкова лична мисъл, как да изглежда и каква да му е функционалността, е уникално. Има много малко рамки, които са направени за гуми 27.5 плюс и в същото време да събират голяма предна плоча (например Salsa Woodsmoke, която е спряна от производство). Цялото удоволствие ми струваше скъпо! Само рамката излезе почти 3000, това е цената включваща тотално всичко – рамката, доставката и митата. Допълнително новите части също съвсем не бяха безплатни.

Много странно се получи със събраната сума – стигна абсолютно точно, до лев. Аз нямам живи майка, баща, баби и дядовци, даже най-близкия ми приятел и той не е вече от няколко години сред живите. Имах странното чувство сякаш всички те се бяха наговорили да получа с малко закъснение тъй желания велосипед за 50-тия си рожден ден. Сърдечно благодаря!

Да опиша целия байк, все пак той е на фокус. Странично погледната, рамката е близка по основни размери до NS Bikes Eccentric Djambo 2 от 2017-та, размер L. Разбира се, няма нужда да се използват толкова дебели тръби в предната част. Материалът е друг. Промяната е в леко извитата по мой вкус S-образна долна тръба и извитата почти по извивката на гумата седалкова тръба. Запазил съм агресивния челен ъгъл от 65 градуса. Средното движение е с BB Drop 65 мм (разправям аз, че не е типичен планински велосипед). Ъгълът на седалковата тръба е 73.9 градуса и затова седалката отива с още малко милиметри над задната гума. До тук нищо особено. Следват размерите, които за пръв път можете да видите само в тази ТВЪРДА рамка, проектирана специално за 27.5 плюс гуми. Средното движение е BSA83, не няма грешка – 83 мм. Мястото за задната главина е 157 мм и там си цъка прекрасно новата ми главина Hope Pro 4 150, настроена за нужните милиметри лично от шефа на Industrial Custom Bikes.

Основната причина да започна проектирането на тази рамка е фактът, че няма стандартна серийна рамка за гуми 27.5 плюс, която да събира голяма предна плоча и това е другото уникално нещо – тази титанова рамка е проектирана специално за предна плоча с размер до 46 зъба. Извитата седалкова тръба позволи да се намали разстоянието по Х от центъра на задната главина до центъра на средното движение (така наречения chainstay) от стандартните 420 и повече милиметри на 412 мм. Разбира се, че с толкова голяма предна плоча 46T и максимално голямата задна плоча 51T на касетата, въпреки леко скъсената задница, стандартна верига с 116 звена не стига. Нужна е верига със 126 звена, която леко се скъсява до 120.

Погледната отгоре, рамката няма нищо общо с типичните серийни рамки от средното движение назад. Стойките на веригата и стойките на седалката са много по-извити. Има много място за обувките и краката, за да карате съвсем както ви харесва. Веднага правят впечатление по-голямото средно движение с външни лагери и по-широката задна главина. Уникалната геометрия на рамката дава усещането, че велосипедът е с по-нисък център на тежестта и чувството, че седалката ви е малко по-ниска, но когато си спуснете краката на земята, с удивление разбирате, че стъпвате както трябва – само на пръсти. Това дава допълнителна стабилност и възможност да се вкара повече сила и скорост по време на карането.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>