Търпение и мотивация – това е ключът към 24-часовото каране според Ради Арнаудов

С Ради (в средата на горната снимка) се срещаме в Градинката на лебедите, малък парк в западните квартали на София. Следобедът е хладен и ветровит – идеален за колоездене, но ние сме се събрали на по бира, за да ми разкаже за участията си в 24-часовия маратон по планинско колоездене, организиран вече петнадесет години от велоклуб “Крива спица”. Ради е бил на няколко негови издания в различни категории. През 2019 г. става първи в солото с 24 обиколки за едно денонощие, а през 2021 г. заедно с партньора си Самуил Велинов записа трето място на дебютното издание на Red Bull Bike the Balkan. Има какво да ни разкаже. Интервюто взе и подготви Димитър Щуров (Крива спица).

Д.Щ.: Представи се накратко?

Ради: Аз съм Ради Арнаудов, на 38 години съм, от София. Имам жена и едно прекрасно дете, заради които надолу по пътеките вече пускам по-внимателно. По професия съм програмист. Минах в този бранш сравнително скоро. Открих колелото преди около 5 години. Член съм на Софийски планински клуб. Планината и велосипедът са средата, която ми дава сили да се боря с всички останали “тетриси” от ежедневието.

Снимка: Smiley Fox (Александър Киричев)
Ради участва в много състезания, но е и един от „моторите“ в Софийски планински клуб (организатори на състезанието „Спици и бодли“ и други добри инициативи)
.

Как и къде най-често караш?

Карам основно твърдак по всякакви терени. Обичам разнообразието. Отскоро залитам по по-тежки, ендуро пътеки. От време на време участвам в XC състезания. Обикновено карам на Витоша, но последните 2 години открих за себе си и южните склонове на Стара планина около София. Локорско, Желява – там има от всичко. Съпругата ми също много обича да кара и ги редуваме. Много ми харесва и Сеславци. Бойко Танчев ми показа някои от тамошните пътеки. Като не може mtb, карам и шосе.

Как разбра за 24-часовия маратон?

Започнах да карам по-сериозно велосипед през 2014 г. През 2015 г. заедно със Станимир Станчев (Войводата) скочих в дълбокото – направихме Ком-Емине. Един ден той ми се обажда и вика: “Има едно много яко каране, 24-орка, обиколки, състезание… Айде да направим щафета!” Не ми беше трудно да се съглася. Отидохме, правихме обиколки. Емоцията беше много силна. Караш през деня, караш през нощта. Забавно е. 2016 г. отидохме отново като щафета. Усетихме духа, готините хора, които се събират; има голям лагер около цялото трасе; можеш да си опънеш палатката, да си запалиш огън, да се видите с приятели – много социално е. Страхотно събитие с много уникални и положителни страни.

Как се върза да участваш соло?

Може би 2017 ми хрумна тази идея след двете последователни участия на щафета, но чак на изданието през 2018 г. успях да отида. Прецених, че за всеки от 24-те часа ще успея да завъртя по една обиколка. Всичко вървеше по план докъм 8:15 сутринта, когато изядох една вафла. Тялото ми реагира много странно. Заболя ме силно коремът и в комбинация с голямото изтощение на 19-та обиколка приключих. Тази работа остана недовършена. Сигурен бях, че трябва да опитам пак. Дойде 2019 и тогава подходих сериозно, без експерименти с непозната храна… вафла “Чайка” – още я помня. Същата година бях навъртял сериозно количество километри и този път успях да изпълня целта. Завъртях 24-ите обиколки още в 11 часа, 2 часа преди финала. Никой не можеше да ме настигне и затова легнах да си поспя с най-голямо удоволствие.

Струва ми се, че победата ти се е получила съвсем непреднамерено?

По-скоро да! Имаше едно момче, което още в 12 часа през нощта ни водеше с една обиколка. Даваше много газ. Аз карах заедно с още един колега. На всяка обиколка ни правеше по 2, по 3, по 5 минути. Не бях сигурен как му се получава. По едно време през нощта видяхме един колоездач да се връща по трасето и на следващата обиколка разбрахме, че сме го задминали. Аз продължих с моето темпо и на сутринта се оказа, че няма конкуренция. И така!

По какъв начин организира храненето си?

Използвах опита на мой приятел – Васил Динчев. Бях си сготвил доста храна: картофи, ориз, макарони, по-бавни въглехидрати. В началото тръгнах с по-бързи: започнах с един гел, после фурми, барчета, но след 3-4-тия час на всяка обиколка спирах да похапна от сготвеното, като го редувах. Не съм използвал някакви течни добавки. Пих през цялото време чиста вода. През нощта е хладно и не се налага да пиеш изобилно, но през деня поглъщах доста вода.

Как си обясняваш факта, че през годините по-честият победител в категорията соло са зрели мъже и жени?

Младостта дава много взривна сила, но тя няма търпение. Едва с годините тази сила се претапя в търпение. Това е движещата сила за успеха в едно такова начинание – дали ще е ултра бягане, или 24-часов маратон по колоездене. Трябва да имаш добър план. Трябва да знаеш какво да очакваш, т.е. опит. Да не ти се налага да импровизираш… много. След състезанието през 2019 година видях в Стравата обиколките на момчето, което направо ни разцепваше. Мисля, че на 10-тата обиколка беше написал, че повече няма мотивация да кара през нощта. Търпението, мотивацията – това са възловите неща.

Реклама

Кой е моментът от онези 24 часа, който никога няма да изтриеш от паметта си?

Има един. Към 4-5 часа сутринта пулсът, кръвното на човек са най-ниски, всички жизнени показатели клонят към нула. А аз карам и виждам как нещо свети в гората. Не са светулки, защото е статично. Завъртам си главата, за да ги проследя. Изпускам си линията. Колелото започва да прави някакви си негови работи и аз се шашкам. Събуждам се! Мисля, че бяха някакви насекоми, паяци. Слава Богу само на катерене ги виждах. Към 7 часа сутринта бях буквално като пиян – пълно отсъствие на дух, на мисъл. Нищо! Нагоре гледаш да оцелееш, а надолу като тръгнеш, идва адреналинът и се свестяваш мъничко. Това блуждаене между нощта и деня, между съня и будното състояние никога няма да го забравя.

Значи спускането зарежда! 🙂

Точно така! 🙂

24-часовият маратон ще се проведе за пореден път на 11-2 септември 2021 г. Повече подробности за събитието ще намерите тук:
https://www.facebook.com/events/385248416351392/
https://kriva.org/event/24-chasov-maraton-№15-2021-edition/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>