Световна купа 2021 – Ле Же, Франция

Най-добрата новина от Световната купа в Ле Же я споделих във Facebook страницата на МТБ-БГ още в деня, когато стана факт – това е второто място на Изабела Янкова при девойките в дисциплината спускане.

След това се завъртя една центрофуга от новини за събития и у нас, и в чужбина, така че чак сега ми остана време да сглобя и един по-общ репортаж за състезанията в Ле Же – за тези, които не са проследили събитията или просто за архива, тъй да се каже. И този път бяха застъпени трите основни (към момента) дисциплини в Световната купа – XCC, XCO и спускане.

И както е обичайно в такива случаи, първи по време (в петък) бяха двата старта (мъже и жени) във формат Short Track. Състезанията бяха доста динамични и оспорвани, но след всички обрати първи пресякоха финалната линия Полин Феран Прево и Матиас Флюкигер.

Реклама

Условията в петък бяха добри, но не може да се каже същото за събота, когато се проведоха стартовете в спускането. Тук може да видите видео от финалното спускане на Изабела Янкова и да добиете известна представа за трасето с всичките му корени, коловози, дупки и скокове. А след това си го представете много по-кално, мокро и хлъзгаво, защото времето прогресивно се влошаваше и повечето от спусканията на мъжете бяха вече в кошмарни условия.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Преди тях жените се бориха юнашки с тежкото трасе и най-бърза се оказа Тане Сийгрейв, въпреки че по собствените ѝ думи тя бе далеч от перфектната форма, защото се възстановява от травма на врата. Изглежда обаче прецизното и внимателно каране, а не толкова агресивното, бе рецепта за победата в тези условия. Световната шампионка Камил Баланш имаше шанс да подобри времето на Сийгрейв, но направи груби грешки; Валентина Хол също се движеше отлично до последния завой, където реализира изненадващо падане; Мириам Никол също се раздаде, но заради падане не успя да подобри времето на Тане, оставайки само на 25 стотни зад нея.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Както казах, на мъжете се паднаха най-тежките условия, или поне на тези от тях, които се спускаха последни. В този смисъл някои от по-бавните (по една или друга причина) в квалификацията извадиха късмет и караха на по-добро трасе. Така например Макс Хартенщерн се спусна с време, което се оказа толкова добро, че го изпрати директно на второто стъпало на подиума, което донесе голяма радост на германските фенове, защото страната не е имала състезател на подиума в спускането от 1999 г. насам. Тибо Дапрела бе единственият, който успя да даде по-добро време – направи го с феноменално каране, с което за пореден път доказа, че пътят от двукратен шампион при младежите до претендент за СК при мъже елит може да е доста кратък. Никой от именитите му съперници не успя да се пребори за по-добро класиране – всички имаха сериозни проблеми с влошаващите се условия за каране. Трети остана Баптист Пиерон, един от братята на Амари. Лошата новина за Баптист е, че седмица след този успех той претърпя тежко падане, резултатът от което е четири счупени прешлена, за щастие без да е прекъснат гръбначният мозък.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Пороите от събота продължиха и в неделния ден, превръщайки ХСО състезанието в кална баня, каквато отдавна не бяхме виждали. Малцина бяха състезателите, които успяха да издържат няколко обиколки, без да паднат и да допуснат съществени грешки. Сред това малцинство най-добре се класираха Лоана Лекомт при жените и Матиас Флюкигер при мъжете. И двамата спечелиха по сходен начин – в ранния етап на състезанието атакуваха и се откъснаха напред, след което умело поддържаха преднината си чак до края.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

В дамското състезание имаше един момент, в който изглеждаше сякаш някои съпернички на Лекомт я застигат и застрашават, но феноменалната французойка изобщо не изгуби присъствие на духа и скоро след това отново се откъсна напред. Така тя спечели четвърта поредна победа за този сезон – такава доминация не бяхме виждали отдавна! Зад нея ситуацията бе повече от динамична, но след множество падания, хлъзгания, задминавания и т.н. второто място остана за Джени Рисведс, а третото за Иви Ричардс.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

За Флюкигер победата бе втора поред, но повече от убедителна. Швейцарецът не допусна никой да го застраши и караше стабилно на местата, където мнозина други бедстваха. Ондрей Цинк също се представи убедително за второто място, а трети остана Жордан Сару, така че и за домакините да има повод за радост.


Видеоклипове и репортажи:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>