Българското участие в първия кръг от iXS European Downhill Cup 2021 в Бранднертал

За повечето фенове на планинското колоездене в България едва ли ще е новина това, че Изабела Янкова за пореден път зае място на подиума в елитно международно състезание. Това се случи в Бранднертал, Австрия, където се проведе първият за тази година кръг от iXS European Downhill Cup. Редно е обаче да отразя участието и на още няколко състезатели от България, а и по отношение на Изабела има какво повече да се каже.

Например това, че тази година Изабела избра да кара в категория „Жени елит“ и тази „дързост“, както и отличното ѝ класиране, явно правят впечатление, защото в репортажа на организаторите присъства един доста дълъг абзац, посветен на нея. Неслучайно написах „избра“, тъй като ако се гледа възрастта, българската състезателка би могла спокойно да се настани в категорията Pro U19. Вместо това, Изи стана най-младата участничка в елитната категория и не само това, ами даде най-доброто време в квалификацията и второто най-добро във финалното спускане, само на секунда след победителката Глория Скарси.

Допълнително уточнявам, че макар да са под една шапка и формално да са от един клас, сериите iXS Downhill Cup и iXS European Downhill Cup се различават по това, че втората привлича в по-голяма степен интереса на професионални и полупрофесионални състезатели, т.е. като цяло може да се каже, че конкуренцията в EDC е по-сериозна.

Направо не знам какво още да кажа за талантливата спускачка от Тетевен. Предстои вторият кръг от Световната купа в Ле Же, Франция – стискам палци да я видим отново на подиума при девойките!

Реклама

Както споменах, още няколко младежи от България участваха в състезанието в Австрия. В категорията мъже Pro U19 това бяха Костадин Паскалев (Riders United), Виктор Колев (Riders United), Преслав Зунев (Riders United), Георги Иванов (Gravity) и Марио Малев (Gravity). Последните двама по една или друга причина не са завършили състезанието, поне така е отразено в класирането. Във всички случаи, макар че в България тези младежи са сред призьорите в състезанията и карат със страховита бързина, на европейско ниво все още имаме да гоним ниво в мъжките категории. От друга страна, за повечето от тях това е първо състезание от такъв клас, така че тепърва ще има „да си сверяват часовника“, а както е известно, най-бързо се напредва в конкурентна среда.

В категория мъже Pro U17 също имахме двама участници – Роберто Василев (Riders United) зае 11 позиция (в средата на класирането), а Божидар Илиев (Хоталич) е на три места зад него. И за тези младежи това е първо участие в подобно състезание, така че се надявам оттук нататък да правят все по-добри класирания.

За протокола ще припомня, че Роберто даде най-доброто време сред българите в състезанието в Пампорово, той бе най-бърз от нашите и в Австрия. Така че който желае да сравнява времена и да анализира, може да намери пълното класиране ТУК.

Текст: Любомир Ботушаров
Снимки: Rick Schubert/www.ixsdownhillcup.com


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>