Какво е Red Bull Formation?

Ако ви се струва, че още е рано за Red Bull Rampage, така е. Само че в момента, от 25 май до 1 юни, по добре познатия скалист терен във Върджин, Юта се провежда едно друго фрийрайд събитие, наречено Red Bull Formation. С някои уговорки можем да го наречем дамски вариант на Rampage.

Red Bull Formation се проведе за първи път през октомври 2019 г. с идеята да даде възможност на жените във фрийрайда да „излязат на показ“ и да развият карането си до по-високо ниво. След пауза през 2020 г. заради пандемията, сега събитието се завръща, при това с много по-сериозни амбиции и отразяване в медиите.

Реклама

За разлика от Rampage, при Formation няма ясно изразен състезателен елемент. Идеята е по-скоро това да бъде нещо като лагер за споделяне на опит и за развиване на възможностите. Наред с няколкото световноизвестни фрийрайд колоездачки, които бяха част от първото издание (Кейси Браун, Микаила Гато, Веа Веербек и др.), за 2021 г. са поканени още доста жени, които имат интерес и опит в тази екстремна дисциплина. Много от тях за пръв път хващат лопатите и греблата, за да оформят свои собствени линии в скалния терен. Всяка участничка ще може в обкръжението на другите момичета да пробва нови трикове, да преодолява по-големи скокове и да разкрие в по-голяма степен потенциала си. За целта на място има и ментори като Карсън Сторч, които да напътстват и подкрепят фрийрайд дамите в техния напредък. Изобщо, всичко тази година е много по-голямо като мащаб и организация.

А целта на събитието остава същата – не просто да развие и демонстрира уменията на най-известните жени във фрийрайда, но и да послужи като вдъхновение за много други колоездачки да повярват в себе си и да пробват по-трудни неща, т.е. като цяло да популяризира този тип каране и сред нежния пол.

Снимки: Red Bull Content Pool / Catherine Aeppel, Re Wikstrom

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>