Купа Златица 2021 – класиране и кратък репортаж

Сезонът в дисциплината спускане вече е официално открит, при това с надпревара, която ще се помни! Купа Златица се завърна в календара като първи кръг от Vivacom Downhill Series за 2021 г. и ако се съди по числеността на публиката, затвърди реномето си на любима за мнозина надпревара. За мен всъщност именно навалицата около лентите е най-добрата новина от това събитие – вероятно се дължи на много фактори (първо DH състезание за 2021, дълги почивни дни, интересно трасе, хубаво време, легендарен статус на мястото и т.н.), но ако има как да се случва и в другите състезания, би било чудесно!

По трасето прелитаха както опитни състезатели, които са карали на него и преди 7-8 години, така и млади надежди, които може би не знаят нищо за предишните издания, но направиха с карането си тазгодишната надпревара оспорвана и интересна. Най-бързо и атрактивно прелиташе специалният гост на състезанието Фил Атуил – британец, спонсориран от Propain, който понастоящем живее в Гърция и е доста популярен чрез видеоклиповете си в интернет, а също и заради добрите си класирания в Световната купа.

Атуил бе основна атракция за много от феновете на спускането, а освен това в петък всеки желаещ можеше да се включи в огледа на трасето заедно с него, за да научи повече за подхода на атлет от такова ниво при избора на линии и техники за преминаването им.

Трасето бе прашно и сухо, а ако човек съди по преминаването на участниците, и доста бързо. Видях се с много „стари кримки“ край лентите и всички коментирахме, че нивото на каране определено се е вдигнало през годините, особено сред младите състезатели. Показателен в това отношение е и фактът, че четвъртото най-добро време в състезанието е на младеж от категорията 15-16 години – Роберто Василев.

За съжаление при такова ниво на каране грешките понякога се наказват лошо. В неделя имаше 1-2 инцидента, изискващи намесата на спасителните отряди и временно спиране на спусканията. Доколкото разбрах, и в събота е имало 1-2 пострадали. Надявам се всички да се оправят бързо и скоро отново да са на велосипедите!

Съорганизатори на събитието бяха севлиевският клуб „Хоталич“ и местния клуб „Свободно измерение“; надпреварата бе подпомогната и от много спонсори, както и от екипа на Български колоездачни серии и от други велоклубове. Може би и това допринесе за мащаба и атрактивността на състезанието. Във всички случаи Купа Златица даде страхотно начало на сезона в спускането и се надявам нещата да продължат по този начин и в следващите стартове.

Аз установих, че малко съм поизгубил форма по отношение на снимането, но още днес ще подхвана обработката на снимките и се надявам скоро да ви представя голям албум от надпреварата.

Реклама

Ето ги и призьорите в отделните категории:

Жени

1. Изабела Янкова (Riders United)
2. Деница Тошева (Riders United)
3. Мартина Григорова

Мъже 30+

1. Росен Ковачев (Gravity)
2. Филип Станев (Riders United)
3. Теодор Тодоров (Gravity)

Юноши 15-16 години

1. Роберто Василев (Riders United)
2. Божидар Илиев (Hotalich)
3. Калоян Янкулов

Юноши 17-18 години

1. Марио Милев (Gravity)
2. Алекс Пейков (Riders United)
3. Димитър Мазнейков (Riders United)

Мъже Елит 19+

1. Филип Атуил
2. Валентин Тенев (Vivo)
3. Стивиан Гатев (Hotalich)

Пълното класиране може да видите ТУК, но не съм сигурен докога ще е активен линкът.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>