SwitchGrade – един малък продукт, който може да промени нещо важно

В следващите редове ще ви разкажа накратко за един продукт, който в момента все още е във фаза прототип, но се очаква още през 2021 г. да са готови и първите бройки за продажба. Името му е SwitchGrade™, което може да се преведе като „превключвател на наклона“. Рано е да се каже дали ще пожъне успех, но ще си позволя личното мнение, че тази малка джаджа е доста по-смислена от много други „иновации“, появили се в последните години.

Какво прави SwitchGrade™?
Променя наклона на седалката. Има три фиксирани позиции, които можем да наречем нулева, +10° и -10°.

Какво представлява и как се монтира?
SwitchGrade™ не е самостоятелен компонент, а замества горната част от скобата за седалката, която стои на върха на кола за седалката. Конструкцията на SwitchGrade™ за момента е подходяща за колове, които използват скоби за седалката с два болта (повечето колове във високия и средния клас залагат на такъв дизайн). Именно чрез тези болтове се монтира продуктът. Създателите му са го тествали за съвместимост с много от наличните на пазара колове и с повечето от тях няма проблеми.

Защо е необходима промяна в наклона на седалката?
Стандартната препоръка при регулиране на велосипедната седалка е байкът да е поставен на равен терен и седалката да се нагласи така, че да е хоризонтална (ако сложите нивелир между задния ръб и носа, той да показва 0 градуса). Разбира се, всичко свързано със седалката е мнооого, много субективно и тази препоръка в никакъв случай не е универсална. Може да видите много хора, които са монтирали седалките си с носа надолу. Някои го правят, защото са си избрали неудобни за тях седалки. Други се опитват по този начин да компенсират стръмните наклони при изкачване, т.е. може да се приеме, че ако карането ви често включва много стръмни и дълги изкачвания, накланянето на седалката с носа надолу би донесло известни ползи. На другия бряг са спускачите и фрийрайдърите. При тях седалката обикновено е с вирнат нос и наклонена надолу задна част. Причината е, че когато задният край на седалката е по-ниско, това освобождава повече пространство за движение около нея – очевидното доказателство за това са понижаващите колове за седалка. При наклонена назад седалка изтеглянето зад нея и връщането обратно са по-лесни. Сигурен съм, че мнозина са усещали това при спускане по някои много стръмни секции, когато се налага да се изтеглят назад и ниско зад седалката, след което, връщайки си нормалната позиция, я някой крачол ще се закачи в ръба ѝ, я нещо друго. Дори от гледна точка на безопасност наклонената назад седалка е по-добър вариант при спускане.

Реклама

До момента повечето хора избират наклона на своята седалка според най-честите си нужди при каране. Такива като мен, дето карат от всичко, си я гласят хоризонтална. Спускачите а накланят назад, някои от ХС карачите я накланят поне малко напред.

Създателите на SwitchGrade™ са решили, че ще е хубаво да има начин човек да променя бързо и лесно наклона (защото в момента това е възможно само с инструменти и би било супер досадно, ако се прави често) и са запретнали ръкави да създадат този продукт. Идеята е повече от добра, предстои да видим реализацията.

А представете си, ако тази допълнителна функция стане част от общото действие на понижаващите колове? При намаляване на височината седалката да се накланя назад, а при максимално разгънато състояние да е хоризонтална или наклонена леко напред. Може би някой вече мисли и по този въпрос…

За повече информация следете тук: https://www.aenomalyconstructs.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>