Nukeproof представи новия си модел Giga

От вчера (27 януари 2021) официално е в продажба най-новият модел на британската марка Nukeproof, наречен Giga, и всички говорят за него! Производителят го нарича супер-ендуро байк и това, заедно с името, идва да покаже, че този велосипед като цяло споделя предназначението на Mega, но добавя още повече ход и още по-сериозни способности при спускане.

Без съмнение изчистеният дизайн на изцяло карбоновата рамка веднага хваща окото, но това далеч не е единственото, което заслужава внимание в новия байк. Ето накратко и без претенции за изчерпателност някои от по-важните детайли при Giga:

Засега се предлага само с карбонова рамка (включително задния триъгълник), като целта е да бъде запазено теглото колкото се може по-приемливо. Все пак не очаквайте чудеса – Giga е велосипед, който няма да се уплаши дори от трасетата за спускане, но затова и теглото му е около и над 15 кг (в зависимост от размера, оборудването и т.н.)

Налични са два варианта – с 27.5 и 29-цолови колела, които носят респективно имената Giga 275 и Giga 290.

В зависимост от размера на колелата е и ходът за задното окачване – 180 мм при 275 и 170 мм при 290. Отпред вилката и в двата случая е със 180 мм ход.

Окачването е едноставно, но с допълнителна система от връзки, задвижващи задния амортисьор, който е разположен ниско над средното движение. Като цяло кинематиката е заимствана от DH модела Dissent, но все пак е оптимизирана за ендуро приложението на Giga.

Едно от най-важните нововъведения, които виждаме тук, е възможността за промяна на позицията на оста, около която се завърта задният триъгълник. Това става чрез специално лостче и 8 мм шестогран, т.е. може да се направи и „на терен“. Главната става има две позиции, а разликата е в прогресивността – при „стандартната“ тя е 25.5%, а при тази със знака „плюс“ става 29%, което горе-долу се равнява на добавянето на втулка за промяна на обема (т.нар. volume spacer или token) в задния амортисьор. Предимството обаче е, че тук промяната не зависи от типа шок, защото се променя на ниво рамка.

Ако държите да накичите една толкова красива рамка с някакви допълнителни аксесоари, проектантите на Giga са осигурили чудесни възможности за това – под горната тръба може да монтирате комплект с инструменти и резервна гума, а пък в долната тръба е оформено своеобразно „легло“, в което дори е монтирана карбонова поставка за бидон (може да се махне, ако не я ползвате).

Рамката идва и с добра защита – по долната тръба и задния триъгълник има релефни гумирани протектори, а освен това рамката идва облепена от производителя с предпазно фолио, което да я предпази от малки, но досадни драскотини. Отзад има и интегриран калник, който да пази шока и окачването от мръсотия.

Нещо дребно, но много съществено, е универсалното ухо за задния дерайльор Sram UDH, което означава, че собствениците на Giga ще могат сравнително лесно да си намерят резервно ухо навсякъде и по всяко време. Хубаво е да отбележим и средното движение с резба, както и достатъчната права част на седалковата тръба, която позволява използването на понижаващи колове за седалка с голям ход.

Реклама

По отношение на геометрията със сигурност е най-добре да разгледате детайлно таблиците в сайта на производителя. Тук ще спомена само най-важните неща:

  • Giga се предлага в цели пет размера, от S до XXL.
  • Всички те са подчинени на модерното разбиране за дълъг преден триъгълник, ниска рамка (средно движение и горна тръба), малък челен ъгъл (63.5 градуса) и изправена седалкова тръба (при размери S и М тя е с ъгъл 77.8 градуса, а при другите три размера е 78 градуса).
  • Разстоянието между средното движение и задната ос не е възможно най-късото (435 мм при 275 и 445 мм при 290), за да се добави още повече стабилност при висока скорост.

Ако трябва да обобщя всичко дотук, Giga е велосипед, който със сигурност не претендира за максимална универсалност, но е идеален за всеки, който набляга повече на спусканията, байкпарковете и грубите стръмни терени, но все пак понякога се изкачва и на самоход до тях.

Предлага се в три нива на оборудване с цени от  4699 до 6999 евро. Рамката се предлага и отделно за 3299 евро. За повече подробности разгледайте сайта на производителя: https://nukeproof.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>