Home Mountain Bike Cup 2020 – репортаж от организаторите

Близо 100 спускачи от цяла България премериха сили в 4 кръг от Виваком Даунхил Сериите

На 17-18 октомври в „домашната“ на софиянци планина се проведе осмото поредно издание на зрелищното събитие Home Mountain Bike Cup. Състезанието по традиция се провежда в средата на октомври и е част от календара на Столична Община и Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Близо 100 участници от всички краища на България премериха сили в едно от най-оспорваните и очаквани състезания за годината. Арена на надпреварата бе трасето за спускане „Бай Кръстьо“ над Драгалевци, което е с дължина около 2 километра и включва множество стръмни скоростни отсечки, корени, камъни, скокове и други естествени и изкуствени препятствия. Дъждът, който се изсипа в петък вечер преди състезанието, направи трасето доста хлъзгаво и още по-интересно и предизвикателно за участниците.

Най-добро време във финалите постигна Румен Белезирев от клуб „Гравити“, който успя да спре часовника на 2:13.09, оставяйки основния си опонент Стивиан Гатев от клуб “Хоталич“ на 1.3 секунди зад него. Това му отреди първото място в категория Мъже Елит и специалната награда на Моторола България – чудесен нов смартфон. Трети с време 2:17.87 остана Стиван Стефанов, отново от клуб „Гравити“.

При дамите с огромна преднина от над 20 секунди на първото стъпало на почетната стълбичка застана детската световна шампионка Изабела Янкова от „Райдърс Юнайтед“. На второ и трето място след нея се наредиха съотборничките  ѝ  Деница Тошева и Венета Захариева.

В категорията на юношите между 15-16 години конкуренцията беше много голяма, а младежите постигнаха времена, сходни на тези в категория мъже елит. Най-добро време от 2:20.62 успя да постигне представителят на отбора „Райдърс Юнайтед“ Димитър Мазнейков. На второ и трето място след него се класираха Калоян Янкулов от Плевен и Велин Дойчев от „Ендуро Уориърс“.

Реклама

При юношите между 17 и 18 години най-бърз с време 2:26.31 бе Михаил Георгиев от „Байк Монополи“, следван от Пламен Тотев от “Хоталич“ и Виктор Колев от „ Риайдърс Юнайтед“.  При мъжете над 30 в категория Мастърс най-добро време от 2:21.78 постигна Росен Ковачев от „Гравити“, следван от Александър Добров и Петър Лозев от „Фортуенти байк тийм“.

Всички призьори получиха парични и предметни награди, предоставени от партньорите на събитието от Виваком, Ред Бул България, Допелхерц, Моторола и МСМ – Скот България. Състезанието на Витоша бе предпоследна спирка на сериите за годината, финалът предстои тази събота и неделя в град Петрич. Повече за Българските Колоездачни Серии можете да откриете на www.race-series.com.