Blue Rock с молба/препоръка относно карането по някои от пътеките над Сливен

В последните години, благодарение на редовните усилия на BLUE Rock – Mountain Bike Club, Сливен се превърна в една от любимите дестинации на АМ/ендуро карачите. По склоновете от м. Карандила към града има дълги и много разнообразни пътеки, които с лекота могат да запълнят цял уикенд интензивно каране. Някои от тях са по-трудни и технични, други са по-леки. Сравнително пълна колекция от възможностите за каране в района можете да намерите в МТБ Справочника.

Тези пътеки редовно се поддържат от местния клуб Blue Rock MTB, който работи в тясна връзка и с местните институции, което спомага за свободния и безпрепятствен достъп на планинските колоездачи до тези МТБ богатства. Важно е обаче да се знае, че повечето от тези пътеки традиционно се ползват и от пешеходните туристи, като повечето от тях са и с туристическа маркировка, което означава, че планинските колоездачи трябва да се съобразяваме с пешеходците, да им даваме предимство, да намаляваме до напълно безопасна скорост при разминаване и т.н.

И ако всичко това следва от общата култура и етика при каране, то понякога се налага ние като общност да си самоналожим и някои по-сериозни ограничения, ако искаме да се радваме по-дългосрочно и безпроблемно на даден район. Такъв е случаят в споделената на 22 септември 2020 г. молба/препоръка от страна на Blue Rock към всички, които обичат да карат над Сливен или които тепърва имат намерение да пробват тамошните пътеки. Тъй като е важно, копирам целия пост от Facebook страницата на клуба с минимални корекции тук-там:

Уважаеми съмишленици,

С усилията, които полагаме в последните години, Сливен се превърна в една утвърдена и харесвана байк дестинация. На първо място, това изключително много ни радва и мотивира да продължим да развиваме огромния потенциал на този район! Всичко това обаче води със себе си и своите негативи…

От доста време насам все повече каращи се спускат и по известните и най-натоварени пешеходни пътеки („Хайдушката“ и „Халката“). Част от тях не са били информирани, други го правят въпреки препоръките ни, а трети поради комерсиална цел откровено си ни лъжат. 🙂 Какъв е резултатът? Вече има входирани оплаквания от пешеходци, както и проведени срещи на тази тема, в които нашият клуб понася негативите, породени от чужди действия. Не е тайна, че работим с местните институции и сме подели сериозни дългосрочни инициативи, а това меко казано не ни помага.

Та, ще се радваме, ако чрез Вас посланието ни достигне до максимална аудитория:

„Халката“ е най-натоварената пътека в района. От сутрин до залез, всеки ден, тя се използва от огромен брой хора за сутрешен джогинг или тренировка след работа. Тясна и пренаселена, това е огромна предпоставка за инциденти и създаване на напрежение. Моля, пропуснете спускането по нея, без значение от ден и час!

„Хайдушката“ е изключително популярен пешеходен маршрут, особено през уикендите! Моля, категорично избягвайте каране по нея през уикенда, както и групови карания по всяко време!

Ние не сме и не целим да сме местните „шерифи“, нито сме в позиция да забраняваме. Единствено молим да бъде уважаван трудът и каузата на всички, които досега и в бъдеще ще отделят от личното си време, за да можем всички да се наслаждаваме на постигнатото. Нека не се стига дотам този изключителен район да стане недостъпен за спорта, който всички обичаме.

Благодарим за разбирането и до скоро каране! 

Реклама

Както става ясно, проблеми има основно с две от пътеките, които са най-популярни сред пешеходните туристи. Колкото и да са хубави, те със сигурност не са единствените нито в района, нито в България, така че се надявам всички читатели на МТБ-БГ да се съобразят с молбата на Blue Rock, защото изцяло от нас и нашето поведение по пътеките зависи да се радваме по-дълго на свободен достъп, с какъвто трудно могат да се похвалят повечето държави с развито планинско колоездене.

В знак на солидарност към препоръката на клуба, от МТБ Справочника вече съм махнал материалите, които са свързани с „Халката“, а в следващите дни ще добавя бележка към всички материали, свързани с „Хайдушката“, че е препоръчително да се кара само в работни дни и в „тесен състав“.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>