Изабела Янкова и Стивиан Гатев са шампионите по спускане на България за 2020 г.

Текст и снимки: Организаторите

На 19-20 септември под връх Мечи чал се проведе едно от най-важните и очаквани събития в календара на планинското колоездене, а именно Държавният личен и отборен шампионат по спускане за 2020 година.

Близо 100 участници от всички краища на България премериха сили в оспорваната надпревара за националните титли и за точките от 3 кръг на Виваком Даунхил Сериите. Състезанието се проведе по най-дългото трасе за спускане от състезателния календар, което с 3500-метровата си дължина и множество интересни елементи успя да изпита уменията на всички участници.

Поради липсата на валежи през последния месец състезателното трасе бе много сухо и прашно, което допълнително затрудни участниците. Въпреки това, те показаха отлични умения и събитието премина без сериозни травми и инциденти.

Най-добро време във финалното си спускане успя да постигне представителят на от отбора „Хоталич“ от град Севлиево –  Стивиан Гатев, които премина по трасето за 4:26.13 минути, което му отреди 1 място в категорията на мъже елит. На второ и трето място след него останаха Румен Белезирев от „Гравити“ и Валентин Тенев от клуб „Виво“.

При дамите цялата стълбичка бе окупирана от представителки на отбора „Райдърс Юнайтед“, а най-доброто време от 5:03.79 в женската категория успя да постигне Изабела Янкова. Втора и трета след нея останаха Деница Тошева и Венета Захариева.

При юношите между 15-16 години конкуренцията бе много голяма, а най-добро време от 4:45.23 успя да постигне петричанинът Димитър Мазнейков, отново представител на отбора на „ Райдърс Юнайтед“. След него се класираха Марио Малев от „Гравити“  и Велин Дойчев от „Ендуро уориърс“.

При младежите до 18 години най-бърз с време 4:54.70 бе Михаил Георгиев от „Байк Монополи“ (Ботевград), следван от Виктор Колев от „Райдърс Юнайтед“ и Пламен Тотев от „Хоталич“.

При мъжете над 30 години първи се класира Росен Ковачев, следван от Филип Станев и Милан Димов.

В отборното класиране първенец стана отборът на „Райдърс Юнайтед“, втори се класираха „Хоталич“, а на трето място останаха „Гравити“. Победителите в шампионата получиха точки за държавнана ранглиста, които бяха определящи при избора на Националния отбор, който ще представлява България в Световния шампионат по спускане от 5 до 11  октомври в Леоганг, Австрия и ще включи в състава си Стивиан Гатев, Валентин Тенев, Пламен Тотев, Михаил Георгиев и Виктор Колев.  

През цялото лято в Пампорово се проведоха още множество интересни събития, като  мотото на Лято 2020 бе „Движи се, дишай, споделяй!“, с основаната цел да се накарат повече хора да се движат и спортуват на чист въздух на открито в планината.

Реклама

От Пампорово АД обявиха, че летният сезон ще продължи до 5 октомври, като дотогава лифтовете и основните атракциони и хотели в курорта ще продължат да работят без почивен ден. След тази дата ще се премине в „Сезон Есен“, за който съвсем скоро ще можете да получите допълнителна информация на www.pamporovo.me.