Schwalbe представи пет нови конструкции за гумите си

Признавам веднага и без бой, че заглавието е малко подвеждащо, защото повечето технологии, за които ще стане дума в следващите редове, са добре познати и до момента на почитателите на германската марка Schwalbe. Това, което се случва за 2021 г. е, че производителят е групирал продуктите си според конструкцията в пет различни типа, обединени в името си от думата Super. Иначе казано, за потребителите те би трябвало да станат по-лесно различими, но на практика в повечето отношения са просто доразвитие (т.е. еволюирали варианти) на досегашните конструкции.

Имената са съответно Super Downhill, Super Gravity, Super Trail, Super Ground и Super Race. В тази табличка можете да видите как се съотнасят досегашните технологии на Schwalbe с новите имена:

А ето и още една таблица, която показва с какви типове конструкция ще се предлага всеки от актуалните модели гуми на германския производител:

Макар че за много от вас тези две таблици, наред с познанията за използваните от Schwalbe технологии, ще са напълно достатъчни да се ориентирате в картинката, ще изброя набързо характеристиките на петте типа конструкции:

Super Downhill

Това е най-здравата и издръжлива конструкция на Schwalbe, както и най-тежката. Характеризира се с многослоен каркас (двойно по-дебел от стандартния), като под протектора има цели 6 пласта полиамиден плат. Наред с това цялото тяло на гумата, от борд до борд, е „опаковано“ с устойчивата тъкан Snake Skin, а в долната част на стените са добавени и два слоя Apex – допълнителен материал, който прави стените в тази област по-корави и ги предпазва от прещипване и скъсване. При все това, за да запазят теглото в разумни граници и да направят гумите по-лесни за монтаж/демонтаж и за безкамерна употреба, Schwalbe използват и при тази конструкция кевларен (сгъваем) борд.

Super Gravity

Добре позната на почитателите на ендурото, тази конструкция запазва и името, и повечето от характеристиките си. Тя може да се разглежда като олекотена версия на Super Downhill – и тук каркасът е дебел и плътен, но пластовете под протектора са с два по-малко, слоят Apex при бордовете също е само един. В резултат гумата е малко по-гъвкава, но най-вече по-лека, като в същото време е достатъчно здрава, за да издържа на грубиянско каране по силно пресечен терен.

Super Trail

Най-универсалната и балансирана конструкция на Schwalbe за 2021 г. Каркасът е със стандартна дебелина и включва два пласта в стените, припокриващи се под протектора, в резултат на което там стават три. Тази основа е „облечена“ в Snake Skin, а при бордовете е добавен и един слой Apex, което е много важно за защитата от прещипване. По този начин с малки добавки на ключови места гумата става по-корава и по-здрава, но запазва и по-ниско тегло в сравнение с първите две конструкции.

Super Ground

Казано най-просто, това е добре познатата конструкция със стандартен каркас и защита Snake Skin, само че за разлика от преди, този слой вече е от борд до борд. Беше време, когато такива гуми в каталога на Schwalbe се считаха за по-тежки и издръжливи – в наши дни това е по-скоро базовата конструкция, общо взето най-леката за стандартна употреба, защото както виждате, над нея има цели три, които са по-здрави и тежки.

Super Race

Както показва и името, тази конструкция е предназначена за състезателно ХС каране. Тя е за любителите на ниското тегло. Интересното при нея е, че под протектора каркасът е с два пласта, в стените те са три. По този начин хем се постига по-добра защита срещу прещипване и скъсване, хем се запазва гъвкавостта на гумата за повече комфорт. В централната част под протектора обаче е добавена и една специална лента, наречена Raceguard, която да предпазва от пробиви.

Реклама

Повече за новите конструкции можете да научите тук:
https://schwalbe.com/decadeofsuper/
https://www.youtube.com/watch?v=BPAEvU_e5rk

Видеото с анимацията ще го пропусна, защото ми идва малко инфантилно. 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>