Велораптор откриха чешма и безплатна веломивка в Бояна

Изградиха и откриха нова безплатна веломивка и чешма в кв. Бояна, София. Тя е на разположение на всички колоездачи, пешеходци и туристи, тръгнали към Витоша.

В понеделник вечер в кв. Бояна официално бе открита новоизградената веломивка и чешма, намираща се до Боянска река, непосредствено до основния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят и се връщат от Витоша. Адресът е площадчето при сливането на ул. “Три Кладенци” и ул. “Орешарска” в кв. Бояна (https://goo.gl/maps/zRwxWyFPcYvyAhMWA). Комуникативно и същевременно тихо, мястото е изключително подходящо за разхлада и почивка и най-новата възможност – за почистване на велосипед след каране в планината.

Новоизграденото съоръжение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието, а идеята за възстановяването ѝ и изградждането на нова веломивка и чешма е на един от изявените велоклубове у нас – Veloraptor. Съоръжението е изградено съвместно със Столична община – район “Витоша” и с помощта на всички фенове на планинското колоездене, включили се в събитията на клуба в последните месеци и подкрепили инициативата с дарения. “Хората от квартала също идваха и даряваха средства по собствена инициатива, когато работата започна и видяха майсторите”, разказва председателят на Велораптор Калин Русев и добавя, че по-възрастните боянчани дори си спомняли как са поили животните си на старата чешма, чиито останки се виждат и сега в края на градинката. “Останалата част от тях също включихме в комплекса – един от коловете за парапета е закрепен за тях”, допълва той.

Реклама

Идейният проект и първа копка се случват през зимата с подкрепата на кмета на р-н Витоша и, въпреки пандемията и благодарение на усилията на клуба, основите са положени през пролетта.

Проектът е реализиран с естествени материали. От лицевата страна има обществена чешма с пейка, чиито гръб наподобява профила на планината. А на гърба на чешмата е оформена площадка с корито от 2 кв.м с маркуч с кран – за почистване на велосипеди, без да се пречи на ползването на чешмата. Тя ще работи целогодишно, а веломивката – през месеците с положителни температури. С изграждането на веломивката и чешмата район “Витоша” допълнително ще облагородят околността, като изградят допълнително улично осветление, почистят и затревят района.

Велораптор е не само инициатор, но и ще “осинови” съоръжението, като се грижи то да е винаги в изправност. През последните години клубът е един от най-активните и добре представящ се в състезанията у нас. Част от него са:

– Александър Алексиев – професионален планински и шосеен колоездач, многократен държавен шампион, трикратен победител в “Обиколката на Витоша 100 км” с рекорди на трасето през 2018-та, 2019-та и 2020-та години, победител в повечето състезания в България, в които е взел участие.

– Христина Козарева – многократен победител в “Обиколката на Витоша 100 км”, държавен шампион по планинско колоездене и състезател с множество отличия в леката атлетика;

– Владислав Гюров, Калин Русев, Алекс Иванов, Виктор Танков и други – състезатели с много опит и подиуми в повечето състезания по планинско колоездене в България. На “Обиколката на Витоша” тази година те заеха съответно 2, 3, 4 и 10 място, след Александър Алексиев.

“Тази инициатива е едно добро начало за всички нас в желанието ни да правим колоезденето все по-достъпно, приятно и удобно”, споделиха с вълнение от клуба.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>