Rock Shox представи „новата порода“ вилки ZEB

На 7 юли Sram разпространи официално информацията за ново попълнение сред високия клас вилки на Rock Shox. Новият продукт носи името ZEB, което е съкращение от Zebulon Pike – името на американски авантюрист, който пръв е изкачил един от високите върхове в Скалистите планини, намиращ се точно над развойния център на компанията в Колорадо. Може би се досещате, че моделът Pike, който си остава един от най-най-успешните и универсални продукти на Rock Shox, също е кръстен на този знаменит планинар.

ZEB е еднокоронна вилка във варианти 27.5 и 29, с ход до 190 мм и с изцяло ново „шаси“, използващо 38 мм горни тръби. Sram определя ZEB като „нова порода“, но по този въпрос може да се спори. Не само защото при конкурентите им Fox вече има модел с диаметър 38 мм, но и защото по-паметливите (и по-дърти) фенове на планинското колоездене сигурно си спомнят модела Totem, който беше еднокоронна фрийрайд вилка на стероиди и на мен лично тогава ми изглеждаше малко несъразмерна спрямо повечето велосипеди. Сега обаче положението е друго – рамките са с по-дебели „тръби“, колелата са с по-голям диаметър и по-широки гуми, всичко във велосипедите е по-голямо, така че ZEB се вписва в картинката с перфектна визия и страхотен сив цвят.

Мнозина вероятно ще нарекат новата вилка „Lyrik на стероиди“ – наистина като технологии двата продукта са сходни, но все пак заради по-големия диаметър на тръбите патронът за амортизация Charger 2.1 и пневматичната пружина Debon Air имат различни размери и не са взаимозаменяеми между двете вилки.

Основната цел, която е поставена и изпълнена чрез ZEB, е повече коравина, и то не каква да е, а към усукващи натоварвания. В това отношение ZEB превъзхожда Lyrik с 21.5%, докато при директно странично натоварване разликата е 7%, а при фронтално само 2%. Sram твърди, че това добавя увереност и контрол при преминаване през най-грубите и тежки участъци.

Реклама

Въпреки по-мускулестия си вид, ZEB демонстрира и доста прилично тегло – вариантът за 29-цолови колела със 170 мм ход тежи под 2300 грама. Новият модел е с 15 мм проходна ос, арката на ботушите е изнесена по-напред, така че да не опира в по-дебели челни тръби при пълно сгъване. Тя осигурява и достатъчно пространство за големи гуми – до 2.8 инча широчина, както при 27.5, така и при 29. Към продукта получавате и оригинален калник, прикрепящ се с три болта.

В линията ZEB ще има няколко модела. На снимките тук виждате Ultimate, който е с патрон за амортизация Charger 2.1 RC2 с външен реглаж на разгъването (rebound) и на сгъването (high speed и low speed compression). Вариантите за ход са 160, 170, 180 и 190 мм, а изместването (offset)  е 38 мм (27.5″) или 44 мм (27.5″, 29″).  Препоръчителната му цена за Европа е 1089 евро. Освен във водещия за модела сив цвят, вилката е налична и в черно с различни видове стикери, които позволяват да постигнете предпочитан от вас външен вид.

Освен него има Select+ (в черен цвят, с патрон Charger 2.1 RC), който е само за вграждане (OEM), Select (с патрон Charger RC, т.е. малко по-стар като технология и цена 869 евро) и само ZEB (с патрон Charger R, при който има външна настройка само за разгъването, и цена 759 евро). При най-достъпната модификация има и вариант с пневматична пружина Dual Position Air, който е насочен специално към е-байковете и позволява намаляване на хода с 30 мм, което да направи геометрията на байка по-добра за стръмни изкачвания, каквито с електрическо подпопамагане не само са възможни, но и забавни.

Повече за новата вилка вижте тук: https://www.sram.com/en/rockshox/series/zeb.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>