Накратко за проекта SET4DC на спортен клуб DRAG

Текст: Спортен клуб Drag

През 2002-2021 г. спортен клуб DRAG ще изпълни проект по програма Erasmus +, чието име е SET4DC (Sportsmen Education and Training For Dual Career), а информация за него може да следите на адрес: https://www.facebook.com/set4dc/.

Наши партньори са:

Martigues Sport Cyclisme – Payden&Rygel
Novák Cycling Academy
SSV Gera 1990 e.V.
Champions Factory
Nordic European Mobility
University of Thessaly

Проектът е насочен към елитните колоездачи, които желаят да продължат своята професионална спортна кариера като мениджъри в клуба, за който се състезават. Целевите групи са колоездачи, мениджъри, треньори, доброволци, държавни и частни спортни организации.

Както всички знаем, за елитните спортисти е много трудно да съчетават обучението с интензивни тренировки, с участието в многобройни състезания и лагери. Тяхната активна кариера в повечето случаи приключва на 30-35 годишна възраст, след което отиват на пазара на труда, без да имат необходимото образование и натрупан опит и за тях е много трудно. Липсата на правна рамка и стабилна държавна политика, както и силна взаимовръзка между спортната система, образователната система и условията на труд водят до отказ от спорта на бъдещите шампиони, което води до по-малко хора, участващи в спортни клубове. В някои европейски държави вече се полагат доста усилия за подобряване на условията и „двойната кариера“ вече е стартирала. Нашата цел е да направим мащабно проучване и чрез задълбочен анализ да вземем най-доброто от натрупания дотук опит, както и да стигнем до свои изводи, които ще систематизираме в Ръководство и Онлайн платформа.

През месец февруари проведохме първата среща в София, на която обсъдихме бъдещите ни срещи, финансови параметри, обсъдихме рамката на проучването, поставихме си някои текущи задачи.

Следващите срещи са планирани както следва:

През месец септември в Швеция, на която ще обсъдим резултатите от проведеното проучване, ще обсъдим програмата, която трябва да бъде написана.

През януари 2021 г. в Ирландия ще се проведе среща на треньорите. На нея ще се презентира и тества триизмерната програма за двойно обучение.

През май 2021 г. ще се проведе среща във Франция, на която ще направим оценка на постигнатите резултати от внедряването на програмата в колоездачните клубове в България, Румъния, Германия и Франция. Финалната среща ще бъде проведена през декември 2021 г. в България. 

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>