Santa Cruz обнови и модела 5010

5010 е по-късоходовият АМ велосипед на Santa Cruz с 27.5-цолови колела и 140/130 мм ход на окачването отпред/отзад. След като почти всички други „меки“ велосипеди на марката претърпяха обновление в последните 1-2 години, сега дойде и неговият ред.

Заради размера на колелата (Santa Cruz го наричат по-забавния размер), по-малкия ход на окачването, сравнително ниското тегло и игривата геометрия, калифорнийската компания набляга на това, че 5010 е байк за всякакъв тип забавления както по пътеките, така и по скокове, пъмптракове и всичко друго, което заобикалящата среда предлага. Това е основен лайтмотив във видеоклипа, представящ модела, и трябва да кажа, че именно видеото ме вдъхнови да драсна тези няколко реда. Затова нека го изгледаме още веднъж заедно:

След тази знаменита продукция не знам дали има какво още да се каже за „духа“ на 5010, затова ето накратко кои са акцентите и новите неща при модела:

Ходът на окачването остава 130 мм отзад в комбинация със 140 мм вилка отпред. Дизайнът обаче е „lower-link VPP“, т.е. с ниско разположен заден амортисьор, минаващ „през“ седалковата тръба над средното движение. Тази вариация на VPP (Virtual Pivot Point) бе въведена за първи път при Nomad, след което бе пренесена и към други байкове на марката със задно окачване.

Много важен детайл е това, че дължината на задницата (от средното движение до задната ос) е различна при отделните размери на рамката. Като цяло това разстояние е късо, за да осигури повече игривост и пъргавина на байка, но все пак е съобразено и с ръста на ездача, изхождайки от идеята, че по-високите карачи имат нужда от малко по-дълга задница, за да бъде байкът им добре балансиран. Интересна подробност е, че същинският заден триъгълник не е различен – промяната в разстоянието идва от размера и разположението на ставните връзки.

Реклама

Като съм казал нещичко за геометрията, нека довърша нещата с пълната таблица за различните размери:

Както виждате, това е при позиция Low, т.е. рамката разполага и с т.нар. flip chip (обръщаема вложка), чрез който можете да направите байка малко „по-излегнат“ или „по-изправен“ (позиция High) в зависимост от предпочитанията си.

Засега 5010 се предлага само с карбонова рамка, която от своя страна е в две нива на изпълнение – C и CC. И двата варианта са еднакво здрави, но вторият е по-лек и по-скъп. Затова при готовите сглобки той е използват само при топ-модела X01/Carbon CC, който тежи 13.4 кг и струва $6899. Ако добавите и комплект колела с капли Santa Cruz Reserve 30, цената скача до $8099. За рамката, както и за споменатите капли, получавате доживотна гаранция от производителя. За сравнение, най-достъпният вариант R/Carbon C струва $4099 и тежи 14.22 кг. А ако предпочитате да започнете от „гола“ рамка 5010 CC със заден амортисьор Rockshox Super Deluxe Ultimate, цената е $3299.

https://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>