Universal Derailleur Hanger от SRAM

Четейки подробностите за новия Santa Cruz 5010, една „дреболия“ ми направи впечатление и ме накара да проверя какво се крие зад съкращението Sram UDH. Оказа се, че е нещо много добро като идея – универсално ухо за монтаж на задния дерайльор, и не знам защо компанията не го е промотирала до момента по-шумно, при положение че на МТБ пазара непрекъснато излизат „иновации“, които са със спорен смисъл, докато този малък компонент може наистина да облекчи живота на мнозина от нас.

Както вероятно всеки знае от обща култура или от горчив опит, до момента почти всяка рамка за планински велосипед е окомплектована със специфичен модел сменяемо ухо за монтаж на задния дерайльор. Ухото има за задача да опази рамката при удар в тази област, т.е. да бъде „бушонът“, който ще изгърми, но ще предпази самата рамка от изкривяване. Производителите оправдават многообразието във формата и размерите на ушите с особеностите на дизайна, окачването и какво ли още не, но е факт, че този малък елемент от рамката обикновено се продава със солидна надценка като резервна част, достигайки в някои случаи цени над 50 лв. за нещо, което в крайна сметка е едно парче желязо. И дори цената не е най-големият проблем, а по-скоро това, че човек не винаги може да намери достатъчно бързо точния модел ухо за своята рамка. А без него не може и е добре всеки да има резервно такова в раницата си, защото ако се счупи, оставате автоматично без заден дерайльор, т.е. без скорости.

Универсалното ухо за дерайльор (Universal Derailleur Hanger или съкратено UDH), лансирано от Sram, е създадено, за да премахне тези разлики във формите, т.е. да въведе единен стандарт за този малък, но много важен детайл. И макар че много хора се изприщват, когато чуят за нов стандарт, за мен лично това е един от най-смислените, предлагани в последните години.

Реклама

UDH вече започва да се внедрява от много производители на рамки, т.е. очертава се да бъде добре приет. Ухото е съвместимо с всички известни скоростни системи на пазара – Sram, Shimano, Box, Sunrace и т.н. Предназначено е за рамки с проходна ос, чиито диаметър е 12 мм. Препоръчителната му цена е 15 щатски долара и се очаква в бъдеще, ако достатъчно марки го възприемат, да може да бъде намерено в почти веломагазин, онлайн или офлайн.

Наред с перспективата да уеднакви нещата, UDH има и някои допълнителни плюсове. Конструкцията и закрепването на ухото са такива, че позволяват при удар то да се завърти донякъде назад, което увеличава шансовете за оцеляване както на дерайльора, така и на самото ухо.

Ако има нещо „лошо“ в цялата новина, то е, че няма как собствениците на рамки, произведени до момента, да се възползват от универсалното ухо.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>