Добре дошли в МТБ-БГ 3.0

Уважаеми читатели и приятели на МТБ-БГ,

От днес, 23 май 2020 г. MTB-BG.com премина към своята трета версия, ако мога така да я нарека. Или другояче казано, една дългоочаквана промяна вече е факт – сайтът е с т.нар. responsive дизайн, т.е. би трябвало да е напълно съвместим и функционален не само с персонални компютри, но и с мобилни устройства като таблети и смартфони. Надявам се да е достатъчно удобен за повечето от вас, благодаря за търпението дотук и извинявайте за забавянето!

Три години изминаха от първата стъпка, която направихме с екипа на Йордан Хлебаров (https://hlebarov.com/) към тази огромна промяна. Благодаря им за старанието и за преборването на немалко проблеми, които изникнаха по пътя, както и на други хора, които помогнаха с едно или друго. Новостите включват не просто нов шаблон/тема за сайта, а цялостна промяна на софтуерната платформа, върху която е базиран. На практика като външност и организация на информацията MTB-BG 3.0 не е много по-различен от това, което познавате до момента. Сходството бе изцяло търсен ефект – преди да мисля за някакви по-смели визуални реорганизации, имам нужда да свикна с новите неща на заден план и да опозная добре новата платформа, за да преценя евентуално как и какво бих искал да променя в дългосрочен план. Така че за момента аз самият исках да запазя нещата в един познат вид, да завърша прехвърлянето и оптимизирането на всички данни (има още доста от този процес) и чак тогава вече евентуално да мисля за следващи промени.

Три години вероятно са твърде дълъг период… Факт е, че в работата имаше дълги паузи, дължащи се на разминаване в графиците и какво ли още не. Но който е правил ремонт на стар апартамент или къща, знае, че той обикновено отнема повече време, нерви и усилия, отколкото изграждането на нещо ново от нулата. Така беше и в случая с МТБ-БГ с неговите хиляди статии, десетки рубрики и различни функционалности, много от които трябваше да бъдат и преосмислени с оглед на актуалните тенденции или натрупания през годините опит. Няма обаче да губя време в оправдания – бързо или бавно, тези промени трябваше да се случат и много се радвам, че вече мога да отметна тази задача като приключена в основната си част.

Затова продължавам направо с описание на новите и/или променени неща, защото макар визуално сайтът да е сходен с предишната си версия, новостите не са никак малко. Ще „карам“ приблизително отгоре надолу и от началната към вътрешните страници.

Пътеките и материалите, свързани с тях, минават на първо място в главното меню. За да опростя нещата, досегашните маршрути и GPS следи вече са обединени в обща рубрика „Маршрути“. Старото деление беше от период, в който малко хора имаха GPS навигация, но сега тенденцията е точно обратна – за повечето хора е достатъчна само GPS следа и може би изобщо не четат техническото описание на маршрутите. Предишната рубрика „По пътеките“ дава името на цялата категория в менюто, а тя самата вече се казва „Истории“, за да е по-ясно какви статии включва.

В новия сайт отново (след 2-3 години пауза) има хубав, добре организиран календар за събитията. По визуализацията на мероприятията в него все още има малко работа, но решихме да не забавяме пускането заради такова нещо. Важно е да знаете, че техническите детайли за събитията (програма, описание, информация за записване и т.н.) вече ще бъдат публикувани директно в календара и само там. Това означава, че те няма да се появяват като статии на началната страница, но затова пък умален панел за календара ще присъства в дясната колона, под Снимката на деня. Там, както и в основния календар, достъпен през главното меню, ще можете да проверявате за предстоящи събития и да намирате подробности за тях. Наред с календара има и рубрика, озаглавена „Новини и репортажи“ – както личи от името ѝ, тя е за статии, които не съдържат детайлни подробности за събитията, а по-скоро ги отразяват преди или след провеждането им.

Видеоклиповете вече имат самостоятелна позиция в менюто, тъй като в последните години те представляват значителна част от съдържанието на сайта, което е следствие от аналогична тенденция в световен мащаб.

По този начин снимките също остават на самостоятелна позиция в менюто. Кликването върху нея отваря страницата с албумите, като можете да изберете показване и по видове албуми – засега са три вида, за да бъдат нещата по-прости. Като второстепенна позиция в менюто е изведен архивът на рубриката „Снимка на деня“, която иначе запазва обичайното си място на началната страница.

Важна промяна има по отношение на т.нар. търговски статии – това са двете рубрики „Търговски съобщения“ и „На пазар“. Досега те бяха разхвърляни на различни места в менютата и страниците. Занапред ще са под „обща шапка“ в главното меню, а на началната страница ще излизат като „стандартни“ статии в панелите „Водещи публикации“ и „Какво ново“. Надявам се, че по този начин хем ще опростя изгледа и намирането им, хем ще запазя в достатъчна степен отличимостта им като платени материали, създадени от или по инициатива на търговците, защото за мен винаги е било важно това да е ясно за читателите.

Разглеждайки началната страница, най-отгоре излиза панелът „Водещи публикации“, който има за цел да привлече вниманието на читателите към най-същественото, публикувано в последните дни. Важно е да знаете, че в него не са петте най-нови статии, а петте най-важни от моя гледна точка сред всички скорошни публикации. Така че ако сте влезли вчера и днес видите в този панел същите статии, това не означава, че няма нови публикации.

За най-новите публикации трябва да следите панела „Какво ново“, намиращ се малко по-надолу. В него можете да избирате общ изглед (най-новото от всички категории, той се зарежда по подразбиране) или изглед по отделни категории.

Между тези два панела се „вмъква“ панелът „Информационен поток“. Както бях казал и по-рано, на него ще разчитам все по-често, за да представям набързо видеоклипове, новини и други интересни неща, за които не ми стига времето да оформям като отделни статии или има някакви други пречки да публикувам самостоятелно.

На началната страница има и един нов панел, който се казва „Най-четеното“. В него ще се показват материали, към които е имало най-голям интерес от читателте в рамките на определен период назад във времето.

В междинните навигационни страници, ако мога така да ги нарека, т.е. тези, които показват статиите от определена категория или рубрика, изгледът е подобен на началната страница, но панелите са по-малко на брой. При някои рубрики и категории, където съм преценил за удачно, има панел с водещи публикации; при други има направо списък от най-нова към по-стари. Важна новост при този тип страници е добавянето на архив по години в дясната колона – надявам се той да е полезен за хората, които искат да си припомнят някоя статия или просто обичат да се ровят из по-стари неща.

В долната част на всички страници се запазва панелът „Партньори“, но той вече е реализиран по един много по-компактен и модерен начин.

Под него има поле с допълнителни менюта, сред които бих отличил „Полезно“ и „Архиви“. В първото има връзки към няколко важни източника на информация – МТБ Справочника, Форума, Календара и др. Във второто има връзки към рубрики, които вече не съществуват официално, но са били достатъчно важни в миналото, така че не мога просто да ги пратя в коша.

Дотук добре, но останаха някои недовършени неща, изискващи „ръчна обработка“ на информацията. Тъй като тяхното „изчистване“ по предварителна оценка ще отнеме поне една година (заради твърде малкият времеви ресурс, който имам за подобна дейност), реших, че е по-добре да пусна новия сайт леко „недовършен“. Така или иначе в последните години се убедих, че един софтуерен продукт почти никога не може да добие напълно завършен вид… Все пак е добре да знаете кои са тези неща:

„Наливане“ на фотоалбумите
Макар че почти всички снимки от галериите на стария сайт бяха прехвърлени и конвертирани в новия, специално за визуализиране на албумите има нужда от ръчен труд, поради което не ми стигна времето да заредя всички тях. Стигнал съм до пролетта на 2013 г., така че остават още десетки, даже стотици албуми. Това изоставане може да има и добра страна – ако поглеждате от време на време какво ново е качено към снимките, ще можете да си припомнятe някои по-отдавнашни галерии.

В момента плъгинът, който ползвам за галериите, е безплатен и в този си вид е поограничен като функции и не е нещо особено като дизайн. При първа възможност ще си купя лиценз за професионалната му версия, в която има доста повече екстри. Иска ми се обаче първо да приключа „наливането“ на галериите и тогава вече да ги оформя по по-добър начин.

Друга дейност, която ще остане невидима за читателите, защото се случва изцяло на заден план, е оправянето и оптимизирането на таговете и ключовите думи за всяка статия. Това се налага поради факта, че в новия софтуер тези дребни, но важни неща се правят по съвсем различен начин и принцип. Като се има предвид, че натрупаните през годините статии са около 8000, именно този процес очаквам да отнеме поне година.

Наред с него ще трябва да оправя и доста „счупени връзки“, с които вероятно ще изобилства сайтът в следващите месеци. Въпреки че има плъгин за пренасочване, който засега се справя доста добре, със сигурност ще има и много връзки, които ще трябва да се променят ръчно. Съжалявам за неудобствата, които ще изпитвате заради подобни досадни дреболии, но понякога такива неща са неизбежни.

За щастие преминаването към новата платформа премина без сериозни загуби с едно единствено изключение – коментарите под статиите. Уви, нямаше как (поне при наличните ресурси) да ги конвертираме и запазим в новия сайт. Затова пък в него ще ползваме софтуера за коментари на Disqus, чрез който всеки желаещ ще може да коментира и като гост (нерегистриран потребител), и чрез профила си от Facebook или други социални мрежи.

Във връзка с горното е и това, че в новия сайт е премахната регистрацията и влизането на потребители чрез профил. Взехме това решение, защото повечето функционалности, които изискваха регистрация, в последните години почти не се ползват (например качването на снимки в галериите се обезсмисли, коментарите ще са по-удобни чрез споменатия плъгин за тях и т.н.), а наличието на регистрирани потребителски профили винаги поставя по-високи изисквания от гледна точка на сигурност, GDPR и т.н.

Тъй като миграцията е свързана и с физическо преместване на сайта и форума на ново място, и заради сериозни различия в софтуерната основа, която ползват тези две части на МТБ-БГ, се налага да променим адреса на форума – той вече ще е на поддомейн, а именно: https://forum.mtb-bg.com . В момента, в който прехвърлим огромната база данни и форумът стане отново достъпен, ще се задейства и пренасочването от стария към новия адрес, т.е. за повечето посетители тази промяна би трябвало да протече „безсимптомно“, но все пак тези, които го посещават редовно и си го имат като bookmark, е добре да сменят адреса с новия.

Мисля, че засега обясненията са предостатъчни и вероятно ще ви е интересно да поразгледате новия сайт. Сигурен съм, че въпреки продължителното тестване, ще изскочат някои бъгове. Още повече съм убеден, че всеки ще даде различна оценка на промените – на някои ще им харесат, на други не. Както казах, за мен най-важни са две неща: първо, че сайтът вече ще може да се чете и гледа нормално на мобилни устройства; и второ, че преминаването към нова и по-модерна платформа осигурява възможности за множество подобрения в бъдеще, стига само да имам ресурс за тях.

Затова ви пожелавам приятни минути на страниците на MTB-BG.com и ще се виждаме по пътеките!

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>