Атанас Дойчев качи няколко „златни филма“ онлайн

В последните седмици няколко култови български филма за планинско колоездене се появиха в онлайн пространството и могат да бъдат гледани напълно свободно. Заслугата за това е на техния автор Атанас Дойчев (чрез неговия YouTube канал Do Production), който е добре познат на всеки, който кара по-отдавна, защото преди 10-15 години хората, които можеха да снимат качествено видео с планинско колоездене, изобщо не бяха много, и Насо бе един от тях. Тези кратки редове няма да звучат пълно, ако не добавя и това, че прякорът на Атанас Дойчев по времето, когато са снимани филмите, беше „Насо Пънка“. 🙂

Редно е да започна с филма „Обратна връзка“, тъй като това е първият български пълнометражен филм за планинско колоездене. Или може би трябва да кажа, за да не подведа някого, че в случая важна беше не толкова дължината му (преди него също имаше дълги филми/репортажи от състезания например), колкото наличието на сюжет и цялостна идея, по подобие на чуждестранните байк филми, които тогава поглъщахме ненаситно по всеки начин, който ни се удадеше. За информация на днешните читатели ще кажа, че премиерата беше в един доста голям бар в центъра на София, който се изпълни по шевовете, а името Асен беше станало устойчива част от жаргона на българската МТБ общност. 

Следващата продукция на Насо се казваше „Шишарки“ и представлява още по-мащабен проект, с повече герои, на различни места и в различни стилове на каране. Идеята на този филм бе да покаже българското планинско колоездене в цялото му многообразие, а дължината му е цели 50 минути.

Има и по-кратка 20-минутна версия: https://www.youtube.com/watch?v=fRI1D8X5PQo.

Реклама

Наред с тези две култови заглавия, Насо е качил в канала си и двата дълги репортажа за състезанията Bike Weekend през 2004 и 2006 г. Това бяха едни от най-големите МТБ прояви за времето си и филмите за тях получиха широк отзвук сред цялата общност, разпространяваха се на CD-та и станаха част от историята на планинското колоездене. Ето ги и тях:

Наред с това в канала на Do Production можете да видите и някои от славните видеоклипове, които Насо е снимал в по-ново или по-старо време – например „Tour de Lozenets“ със Сашо Илиев (CrZ), Стивиан Гатев и Тодор Киров.

Изобщо, има доста материал за гледане в тези времена на социална изолация, които настанаха…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>