Mondraker | 20 години победи

Най-новото видео на испанския производител Mondraker е доста забавно, защото показва някои от атлетите на компанията сега и през годините да карат DH байковете на марката от създаването ѝ до наши дни по трасето във Вал ди Соле. За пълна автентичност в микрофона крещи не някой друг, а Роб Уорнър.

Видеото е кратко, но съпътстващата го статия е дълга и много интересна. В нея са показани всички велосипеди от клипа, които на практика илюстрират историята на компанията. Аз самият си спомням добре първите им колекции – в България ги коментирахме надълго и нашироко, защото използваха общо взето същите каталожни рамки, каквито и нашенските Ram Bikes. Тогава Mondraker все още бяха стартираща компания и се стараеха да предложат добро съотношение между цена и качество, но съвсем не бяха този лидер в иновациите, в какъвто се превърнаха по-късно.

Пробивът дойде с привличането на Сезар Ройо, с чиято помощ бе разработена тяхната собствена система на задно окачване, наречена Zero Suspension System. Оттогава насам тя стои в основата на всички техни модели с окачване. В онзи момент компанията явно бе набрала достатъчно сила, за да мисли за свой собствен дизайн на рамките, включващ новата кинематика, и по този начин премина в по-високия сегмент на пазара, при елитните марки. Междувременно в състезанията за тях вече караше Фабиен Барел, който също даде своя принос в развойната дейност и следващата голяма стъпка бе т.нар. Forward геометрия, основаваща се на концепцията за по-дълъг преден триъгълник и максимално къса лапа. В началото лапите даже бяха с нулева дължина…

Изобщо, историята на Mondraker и на техните DH байкове определено е интересна и ако искате да я видите със снимки и повече подробности, четете тук: https://www.mondraker.com/es/en/20-years-of-winning.

Реклама

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>