Промени в спонсори, отбори и т.н. за сезон 2020 – част 1

Не зная дали само на мен така ми се струва, но през зимата на 2019 срещу 2020 г. бяха обявени повече трансфери и промени в отборите и спонсорствата, отколкото през предишни години. А може би просто с всичките социални мрежи и бързо разпространение на информацията тези новини стават по-забележими. Да не забравяме и това, че в последните години планинското колоездене е по-богато от всякога по отношение на видове каране, състезателни дисциплини и т.н., което сякаш увеличава броя на атлетите, които намират публичност в медиите. Както и да е, през последните седмици старателно събирах разни късчета информация, за да ви представя този сравнително дълъг списък, при това без да претендирам за изчерпателност – със сигурност ще има и втора част, още повече че тук са предимно съобщенията за напускане на досегашните отбори/спонсори, а тепърва ще се появяват тези за новите „назначения“. 🙂


Жером Клеменц се раздели с Cannondale след 11 години, но все още не е ясно с коя компания ще продължи нататък.

Scott вече няма да са спонсор на Нико Винк. За раздяла те публикуваха видеоклип с някои от най-добрите му спомени с техните байкове. От 2020 г. известният фрийрайдър ще кара с Transition.

Трой Броснан остава с Canyon и през 2020 г., но за Марк Уолъс и Кай Аерн не бе потвърдена подобна информация.

Валентина Хол също остава в досегашния си отбор SRAM TLD, въпреки слуховете за евентуално присъединяване към YT Mob.

Един от най-добрите (и може би често подценявани) ендуро състезатели Дамиен Отон преминава от Devinci в новия отбор Orbea Fox, в който ще кара и словенецът Вид Першак. Можете да гледате и видео с представяне на тима: https://youtu.be/zcaFDOTN1xg.

За сметка на това Тома Лапери обяви, че напуска отбора на Orbea, за който караше в последните 2 години, при това с доста добри класирания в топ 10 на Световните ендуро серии.

Инес Тома пък потвърди за още 2 години договора си с Canyon и ще продължи да кара за тях в Световните ендуро серии. За разлика от нея Флориан Николаи обяви, че напуска тима.

Джак Моар напусна Intense след 5 години в отбора им. Засега не е ясно как и къде ще продължи кариерата му.

Propain привлякоха Клеменс Каудела към спонсорираните от компанията карачи. Каудела е винаги в компанията на най-смелите и „откачени“ фрийрайдъри, можете да го видите в събитията от FEST сериите и на други места, но той често остава в сянката на по-именити карачи – може би защото прекарва доста време с лопатата (или с багера), изграждайки трасета и огромни скокове. Освен да строи гигантски скокове обаче, Клеменс умее и да ги скача.

Ако погледнем и към ХС сцената, Сам Гейз напуска Specialized след 5 години в тима и след несполучлив сезон, в който тежко мозъчно сътресение по време на Cape Epic го извади задълго от играта. Възстановяването на Сам обаче премина успешно, така че през следващата година той е готов да продължи с нови сили, но накъде? Отговорът е Alpecin Fenix, което пък е новото име на досегашния отбор Cornedon Circus, в който кара и Матю ван дер Поел. Макар и с ново име, тимът ще продължи да кара с велосипеди Canyon, както и да участва в поне три дисциплини – планинско колоездене, велокрос и шосе.

Затова пък със Specialized ще кара един от най-силните женски отбори в ХС дисциплините – Cliff Pro (който наследи успешния Luna Pro). В него се състезават Катерина Наш и Катерин Пендрел, а за 2020 г. е привлечена и аржентинската шампионка София Гомес Вилафане.

Джордж Браниган се разделя с GT, но още не е ясно накъде ще продължи. Новозеландецът бе подгонен от лош късмет през 2018 г., когато 4 пъти беше със счупена ключица. Може би затова и през 2019 г. не успя да се завърне в топ 10, където често пребиваваше в по-ранни години.

Нога Корем, която се превърна от „частен“ състезател в една от фаворитките в Световните ендуро серии, благодари на GT за изминалия сезон и ще продължи през 2020 г… отново с тях. Тя подписа нов 2-годишен договор.

Transition вече няма да е спонсор за рамките на отбора по спускане FMD Racing, чиито най-известни атлети са Тане Сийгрейв и Каос Сийгрейв. Засега изглежда, че през 2020 г. тимът ще кара с рамки Canyon.

Реклама

Поредното дългогодишно партньорство, което приключи в края на 2019 г., бе между Андреу Лакондеги и YT.

Друг фрийрайдър, който ще кара с нов велосипед през 2020 г., е Дарън Береклот, който обяви, че Canyon няма да са негов спонсор  през следващия сезон и подготви това видео за спомен от последните 4 години: https://www.youtube.com/watch?v=7cSixR6jcn8.

Еди Мастърс, един от най-готините и усмихнати хора в ендуро и DH състезанията, може би също ще има нов спонсор през 2020 г. Досега той караше за Pivot.

А Марсело Гутиерес ще си даде поне една година почивка от състезанията, защото е почувствал, че в момента те не му носят същото удовлетворение, както в предишни години. Вместо върху резултатите, той ще се съсредоточи върху някои нови проекти и развитието на колумбийската DH сцена. Повече за това, което се случва с него, можете да научите от това видео-интервю: https://youtu.be/KOhzukGXwN4.

Рийд Богс няма да кара с Trek през 2020 г. Предстои да разберем кой ще е новият му спонсор.

Джаред Грейвс ще се завърне в състезанията през 2020 г., но не със Specialized. Той благодари на компанията за огромната подкрепа, включително и в периода на възстановяване, след като австралиецът бе диагностициран с рак. Предстои да разберем кой ще е новият му спонсор.

Грег Калахан и Cube се разделят, но след разменените благодарности, ирландецът посочи, че ще мине малко повече време, преди да разберем за кого ще кара през идния сезон.

Същевременно Килиан Брон, който е добре представящ се ендуро състезател, но още по-добре представен пред широката публика със страхотните си видеоклипове, преминава в отбора на Commencal, както можете да разберете от това видео-приветствие: https://youtu.be/PGjCSIY8aIo.

И без съмнение една от най-големите новини до момента е, че звездата Фабио Уибмер напуска Specialized и всички чакаме с нетърпение да разберем кой ще е следващият му спонсор за велосипеди.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>