С велосипед в Южните Родопи – Гърция | 22-24 ноември 2019

Най-южната част на Родопите, за добро или лошо, се намира в нашата южна съседка – Гърция. Това, най-общо казано, е областта, затворена между градовете Драма от югозапад и Ксанти от югоизток. Планината Боздаг, или позната като Фалакро, подпира разлетите склонове на Родопите, а долината на река Места, е разполовила планината от запад на изток. Тази не особено обширна, но изключително красива и запазена планинска област, със своето голямо разнообразие от релеф, реки, язовири, смесени гори, полегати и стръмни склонове, надвиснали скали в речните каньони и малки китни селца, дава възможност на хората, обичащи планината, туризма и спортовете на открито да правят всичко, което биха искали.

Тази тридневна програма ще бъде с акцент върху планинското колоездене, за което районът предлага страхотни възможности. В планината са прокарани стотици километри черни пътища, които са в отлично състояние, както и игриви кози пътеки и тесни асфалтови пътища, по които почти няма движение. Хората в този регион се занимават основно с животновъдство и са изключително гостоприемни и мили. Селцата в по-високите части на планината се състоят от по няколко къщи, но задължително има малко площадче и църква във всяко едно от тях. Както обикновено, ще спим в любимото ни селце Ставруполи в хотелчето на нашата приятелка Лидия. Много от хората в региона имат българско потекло и разбират български. Някои от тях и го говорят, но на родопски диалект. Повечето от селцата имат освен гръцко, така и българско име. Както се казва, ще сме си вкъщи. 🙂

Програмата на пътешествието е следната:

Първи ден – петък (22.11)
Събираме се на сутринта в 7:00 ч. в локалното платно на бул. „Т. Каблешков“ до магазин Била (до МОЛ България). Товарим велосипедите на буса и потегляме. След около 4 часа пристигаме в с. Паранести (в превод „На Места”), което, както се разбира, се намира на р. Места. От него вече навлизаме в планината и по тясно шосе с много завои започваме да се изкачваме към първата ни за този ден цел. След около 15-16 км ще видим пред нас един изключително красив язовир, скрит между стръмни и гъсто обрасли от всички страни склонове. Оттук ще започне първият ни лек шосеен велопреход до едно място, скрито в планината, близо до границата с България. Там има горещи минерални извори, в които ще отпуснем мускулите и ще се почувстваме като преродени. Дистанцията е 21 км, а денивелацията +800 м. Шосето в началото криволичи покрай склоновете на язовира, след което продължава покрай тясно ждрело на малка рекичка. Преходът предоставя красиви гледки, а гората по това време на годината е в пълната цветова гама, която човек може да си представи. По маршрута ще имаме съпътстваща кола, която ще докара багажа до минералните извори и след СПА-релакса ще натоварим велосипедите и ще се отправим към китното селце Ставруполи. Там ще се настаним в хотел Philimon за двете ни нощувки. След като отдъхнем и се изкъпем, ще вечеряме в таверната на центъра, която е изключително уютна, домакините гостоприемни, а храната вкусна, изобилна и евтина.

Втори ден – събота (23.11)
Сутринта ставаме в 7:00 ч., слизаме до центъра да пием кафенце и да закусим с най-вкусната баница на света, след което се екипираме, проверяваме велосипедите дали са в изправност и се отправяме нагоре в планината. Преходът ни ще започне с каране по равен черен път с плавно изкачване в посока с. Ликодромио, докъдето са 10 км. Оттам, пресичайки главното шосе за Ксанти, започва по-сериозното изкачване по добре поддържан настлан с камък път и страхотни гледки през цялото време към ширещата се под нас планина. След около 16-17 км достигаме до надморска височина 900 м в подножието на връх с разположени множество антени, откъдето се открива гледка към голяма част от планината и началото на каньона на р. Места. Оттам започва дълго спускане по полегат път към с. Комнина, до което ще преодолеем 15 км и ще слезем на около 100 м надморска височина. Останалите 5 км от с. Комнина до Ставруполи са по асфалтов път с минимална денивелация. Целият маршрут е 43 км, а общата положителна денивелация е 1460 м и толкова отрицателна. Привечер се прибираме приятно уморени и щастливи в нашето селце. Вечерта ще се отпуснем с чаша вино и вкусна храна пред камината в таверната, както подобава! 🙂

Трети ден – неделя (24.11)
След ставане около 7:30 ч. и традиционното кафе и закуска на площада се отправяме, яхнали велосипедите по следващия маршрут към селцата Маргарити и Кастанитис. Маршрутът ни за този ден е по плавно изкачващ се горски път, който ни извежда на надморска височина около 780 м. Малко преди с. Маргарити ще излезем на асфалтов път, по който, след като се отбием до селцето, ще се спуснем към другото сгушено в пазвите на планината село Кастанитис, откъдето отново по черен път ще затворим кръга до Ставруполи. Пътят е изключително приятен и панорамен, а спускането дълго и динамично. Маршрутът е с дистанция от 34 км и денивелация +1245/-1230 м. След като се върнем в хотела, може да се изкъпем, събираме багажа, товарим велосипедите и потегляме обратно към София.
Ориентировъчно прибиране около 20-21 ч.

Реклама

Цена: 220 лв./човек

Цена без транспорт: 190 лв./човек

• Цената включва: транспорт София – Ставруполи – София, специализиран транспорт на велосипедите, лицензиран планински водач, пътни такси, туристическа застраховка, данък.
• Цената не включва: нощувка в къщи за хотел Philimon (17-20 евро/вечер), храна, напитки, такси за наем на велосипед и други лични разходи.

Ако нямате подходящ планински велосипед, може да наемете от нас на цени от 30-55 лв./ден в зависимост от модела и класа на велосипеда.

*Задължителна екипировка: велосипед за планинско колоездене в добро техническо състояние, каска, ръкавици (желателно тънки и по-дебели), фар, челник, помпа, кит за смяна на гума, резервна вътрешна гума, масло за верига, раница 20-35 л., шише за вода или кемъл бек с обем поне 1,5-2 л., яке с мембрана, клин или бельо с „памперс” (желателно поне 2 бр.), спортен панталон или дълъг клин, фланелки с къс ръкав от бързосъхнеща материя, полар или термобельо (в случай че метеорологичните условия се променят, все пак сме в планина), слънчеви очила, фотоапарат.

Ако имате въпроси, моля изпращайте ги на e-mail: [email protected]

Записвания за пътуването се правят само тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията за пътуването се потвърждава с превод на 50% от стойността на екскурзията по банкова сметка на агенцията, не по-късно от две седмици преди отпътуването.

https://www.facebook.com/events/743756959459977/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>